„Глупаци“ на Габровския театър – музикална феерия и семейно забавление

„Глупаци“ на Габровския театър – музикална феерия и семейно забавление

Сподели

Музикална феерия и семейно забавление е спектакълът „Глупаци“ в афиша на Габровския театър „Рачо Стоянов“. Театралната митология разказва, че когато американският драматург Нийл Саймън се развеждал с втората си съпруга, тя поискала процент от печалбата на следващата му пиеса.

Така той се заема да напише касов провал

Независимо дали историята е вярна или не, „Глупаци“, е поставена за първи път на Бродуей през 1981 г. и е изиграна едва 40 пъти, преди да бъде свалена от сцена. След преработки през годините от самия автор, пиесата накрая излиза под формата на музикална адаптация.

С „Глупаци“ Нийл Саймън

ни откъсва от познатата му среда на места като Брайтън Бийч

и „Второ авеню“ и ни изпраща в центъра на измисленото украинско селце Кюленчиков. Въпреки факта, че с „Глупаци“ е свързано името на Нийл Саймън – почитан американски драматург – уви, наивитетът на пиесата я доближава до една плоска и прекалено разточителна на моменти басня с еднотипови смешки.

Благодарение на режисурата на Валерия Минева обаче постановката придобива по-раздвижен облик,

което се дължи както на добрите актьорски превъплъщения, така и на целия творчески екип, който работи усилено да вдъхне дух и друг прочит на текста.

„Глупаци“ разказва за осакатяващото въздействие на невежеството върху обществото, противопоставяйки глупостта на остроумието. И то в момента, в който новия учител Леон Толчински (Мартин Димов) пристига в измисленото украинско село Кюленчиков, за да преподава. Още в мига на пристигането си, той започва да подозира, че нещо в Кюленчиков не е наред.  За свой ужас  бързо открива, че

в Кюленчиков всички са „заразени“ от болестта на глупостта, включително и прекрасната София (Виолина Доцева),

чийто учител той трябва да стане по молба на родителите й – градският лекар д-р Зубритски (Димо Сава Димов) и съпругата му Ленa (Любомира Башева).

Не само това. Над селото тегне 200 годишно проклятие, чиято опасност грози и самият Толчински. Жителите на градчето са свикнали да живеят по този начин, превръщайки и

най-елементарните битови действия в непреодолими проблеми, като например как да отворят врата, или да изпратят писмо

Проклятието е наложено от мистериозен граф и може да бъде развалено само, ако София се омъжи за него. Ще успее ли новодошлият да развали проклятието? И как? Това са въпроси, на които Леон ще трябва да отговори и то бързо, тъй като го грози опасността сам да се превърне в един от тях след 24 часа в това обречено на глупост село.

Въпреки наивитетът на пиесата, тя си заслужава да се гледа,

заради сценичната версия на режисьорката Валерия Минева. Всеки член на постановъчния екип е издигнал пиесата на Саймън на ново ниво, което я превръща в очарователна феерия. Като започнем от красивите костюми в съчетание с минималистичната, но знакова и ярка сценография на Славка Георгиева, подчертана от отличното осветление.

Да не забравяме музиката на Ян Руменин,

която в съчетание с хореографията, дело на Пламена Пенчева, превръща крайният резултат в жизнерадостна история за двама влюбени, които трябва да се справят с препятствията и да надвият глупостта, за да бъдат заедно. Професионалната група от млади актьори се справя страхотно в това да поддържа фантастиката и забавната атмосфера.

В ролята на Леон е Мартин Димов, чието експресивно лице ясно регистрира всяка емоция – любов, възторг, объркване, отчаяния. Удоволствие е да гледаш комичното му изпълнение в пропития от идеализъм и мъка, влюбен Леон Толчински.

Виолина Доцева в ролята на София е достоверна, усъвършенствала наивния поглед

и походката на кукла-марионетка. Любомира Башева е забавна в ролята на постоянно обърканата, разтревожена, но и много чаровна майка на София, Ленa.

В ролята на д-р Зубритски е Димо Сава Димов – баща на прекрасната София, съпруг на борбената Лени и работодател на нещастния Толчински. Надежда Петкова е страхотно попадение за ролята на властния, но и безнадеждно нуждаещ се от любов граф Грегор Юзекевич.

Като масовка от безнадеждно глупави жители,

част от пейзажа в селото са: Петър Рангелов в ролята на месаря Слович (чийто объркан поглед ще запомните), Адриана Димова в ролята на пощальона Мишкин, който не може да намери нито адресите, нито адресатите на писмата. Ванина Попова като продавачката Йехна, и Любен Попов в ролята на магистрата, чиято жизнено важна роля за жителите е да обявява колко е часа.

„Глупаци“ на Валерия Минева е едновременно музикална феерия и семеен спектакъл,

който ще забавлява публиката от 6 до 60 години. В тази приказка липсва някакъв невероятен катарзис, или кой знае каква морална сложност, но пък ще ви разсмее. А дали Толчински ще успее да развали проклятието, преди глупостта да е… е, по-добре да не разкривам донякъде окачваният, но все пак щастлив финал.

Макар

Нийл Саймън да е създал пиеса, която далеч не е сред най-добрите му, тя ще ви хареса.

Особено в сценичната версия на Валерия Минева за афиша на Габровския театър „Рачо Стоянов“. 

фотокредит: Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово

Актуално

Избрано за вас