„Човекът, който продаде кожата си“ по кината в България от 7 януари

„Човекът, който продаде кожата си“ по кината в България от 7 януари

Сподели

Знаете ли как описва последния си филм „Човекът, който продаде кожата си“ тунизийската кино режисьорка Каутер Бен Хания? „Този проект е роден от срещата на два свята. Светът на съвременното изкуство, по-специално творчеството на белгийския художник Вим Делвой, и светът на политическите бежанци – особено тези от Сирия, битката им за пътни документи и разрешителни за пребиваване. Запитах се: „Какво би станало, ако известен художник предложи на бежанец да стане негово произведение на изкуството, за да разреши той проблема си със свободата на придвижване?“.

Продукцията на Хания получи номинация за международен Оскар 2021 г. Лентата влиза премиерно по екраните в България от 7 януари 2022 г.

Кино историята в „Човекът, който продаде кожата си“ среща публиката с младия, чувствителен и импулсивен сириец Сам Али който, за да избяга от войната, заминава за Ливан. За да може да пътува до Европа и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници

да татуира гърба му.

Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, Сам ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.

Според престижното издание Variety – „сценарият на Бен Хания съчетава хуманитарната криза в Сирия с

капризите на международния пазар на изкуството,

за да зададе някои неудобни въпроси относно превръщането на човешкия живот в стока за продан. В нейния разказ, пълен с идеи и чести смени на тона, впечатлението от някои сцени е нееднозначно. Но като цяло филмът

подтиква към сериозен размисъл,

подчертава важни въпроси и става поредното доказателство, че Бен Хания е истински изгряващ талант.“

За българските зрители остава преценката дали да се съгласят с това, щом имат вече възможност да гледат филма. Той бе отличен с награди от редица фестивали, сред който този във Венеция (Най-добра мъжка роля) и фестивала в Стокхолм (Най-добър сценарий). И грабна и Наградата на публиката от Международния филмов фестивал War on Screen’21.

Актуално

Избрано за вас