Спектакълът „Илюзии“ отново на българска сцена

Спектакълът „Илюзии“ отново на българска сцена

Сподели

Спектакълът „Илюзии“ отново на българска сцена. На 4 декември от 19:00 часа в Театър Азарян ще се състои премиерата на обновената сценична версия на спектакъла „Илюзии“ по едноименната пиеса на едно от най-ярките имена на европейската драматургия – Иван Вирипаев.

Режисьор на представлението е Младен Алексиев,

а на сцената публиката ще види актьорите Елена Димитрова, Неда Спасова, Васил Читанов и Велислав Павлов.

На пръв поглед „Илюзии” е представление за съпружеските и интимните партньорски отношения, за неизказаните мисли, чувства и желания. Но в още по-голяма степен това е сценичен разказ за неуловимата природа на истината, която винаги е относително и никога абсолютна.

На сцената две млади двойки леко и с чувство за хумор

превеждат през последните дни от живота на две 80-годишни приятелски семейства. Младите говорят за възрастните така, сякаш са били невидими свидетели на всички техни действия, думи, мисли и чувства през целия им живот. На всичко изречено и споделено по между им,

но и на всичко премълчано или пазено в тайна.

Иван Вирипаев е един от най-успешните и често поставяни съвременни руски драматурзи. Пиесите му намират своя сценична реализация във водещите театри в Русия, Европа и САЩ. Немалка част от тях са реализирани и в България – „Кислород”, „Сънища” (със заглавие „Анатомия на сънуването”),

„Валентиновден”, „Битие 2”, „Танцът Делхи“, „Пияните“.

„Илюзии” (2011) е една от по-слабо познатите му творби и настоящият спектакъл е първата ѝ и единствена до момента реализация на българска сцена. Спектакълът „Илюзии” беше поставен за пръв път от Младен Алексиев през 2013 г. в ТР „Сфумато“, а преводът на пиесата на български език бе направен специално за нуждите на продукцията от един от доказалите се преводачи на съвременна драматургия – Нева Мичева.

Осем години по-късно текстът и негова обновена сценична трактовка

приканват да направим заедно една мъдра пауза, в която да поспрем, за да погледнем на своя живот отстрани и да си напомним колко лесно могат да бъдат пропуснати „важните неща”. Защото животът е кратък, а илюзии дебнат отвсякъде.

Актуално

Избрано за вас