„Времеубежищата на духа“: топ 5 на съвременните български писатели

„Времеубежищата на духа“: топ 5 на съвременните български писатели

Сподели

Писателят Георги Господинов и неговият роман „Времеубежище“ – една от шестте книги в краткия списък за „Букър“, прославиха името на България в последните две години по целия свят. Книгата оглавява читателските класации месеци наред. Никога преди книга на български език не е стигала до подобна позиция в едно от най-важните събития в литературния и издателския свят.

… Никак не е случайно това прииждане на хора без памет днес… Тук са, за да ни кажат нещо. И повярвай ми, един ден, съвсем скоро, мнозина сами ще започнат да слизат в миналото, да „губят“ паметта си по собствена воля. Идва време, когато все повече от тях ще искат да се скрият в пещерата му, да се върнат назад. Не от хубаво впрочем. Трябва да сме готови с бомбоубежищата на миналото. Наречи ги, ако щеш, „времеубежища”…

Господинов, най-харесван и четен съвременен български автор, който успя да замени айфона в ръката на десетокласник с книга,

е номер едно в подредбата ни за петте най-влиятелни и получили признание писатели.

За да е правдоподобна тази селекция, вземаме за отправна точка класациите на водещите издателства у нас, селекции за най-продавани книги и отличията, които заглавията са получили в последните месеци. Предварително уточняваме, че авторите в тази класация, по стечение на обстоятелствата, са само мъже.

„Времеубежище“ – „изобретателен роман с неочаквано нахален тон“,

според журито на наградите „Букър“.

Към днешна дата, третият роман на най-известния и превеждан български автор на 20 век. оглави и класацията на най-слушаните аудиокниги в България. Според данните на платформата Storytel произведението, което звучи с гласа на актьора Владимир Пенев, заема първото място за две поредни седмици.

Книгата е на първо място в класацията, която „Хеликон“ подава всяка седмица за най-продавани книги и то от месец март насам. Освен това книгата е номинирана и от Европейската банка за международната награда, създадена през 2017 г. в сътрудничество с Британски съвет.

В края на миналата година „Времеубежище“ бе сред най-добрите книги на годината според британския вестник „Гардиън“.

„Миналото е хубаво, когато някой влезе в него и излезе, без да заключи вратата. Става опасно, когато искаш да събереш цял народ вътре“,

казва писателят Георги Господинов.

Британското издание го описва: „роман, в който „клиника за миналото“ лекува пациенти с болестта на Алцхаймер, играе остроумно и с топлота с идеите за историята и носталгията, за да изследва европейския 20-и век и актуалните обърквания“.

„Времеубежище“ беше обявен за Роман на годината от НДФ „13 века България“ през 2021 година. В Италия получи най-голямата италианска литературна награда Strega – „Премио Стрега Еуропео“.

Победителят в „Букър“ ще стане известен утре на специална вечеря в Sky Garden в Лондон.

„Опашката” и „18% сиво“ – романи по-добри от театър и кино

Писателят Захари Карабашлиев е свикнал да оглавява класации. Неговите книги покоряват читателските чартове с излизането си.

Миналата година „Опашката“ от Захари Карабашлиев получи „Аскеер“ за най-добро представление. Постановката на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, вдъхновена от едноименния роман (издателство „Сиела“), беше отличена на официална церемония в театър „Българска армия“. Това бе второ престижно отличие за пиесата, след като Владимир Карамазов получи ИКАР за „водеща мъжка роля“ за превъплъщението си в Кандидата от романа.

Книгата донесе на Карабашлиев единадесетата литературна награда за български роман на годината на НД фонд „13 века България“, както и „Цветето на Хеликон“.

И още, Столичната библиотека обяви главният редактор на „Сиела“ за

автор на най-четена книга през 2022 г.

Романът „18% сиво“, издаден преди 15 години и получил екранизация под режисурата на Виктор Чучков в годината, в която COVID-пандемията обърна разбърка живота по цялото земно кълбо, продължава да държи интересът на читателите. Заради „скандал“, зародил се преди дни от публикуване на откъс от него в учебно съдържание за гимназисти, вниманието върху него отново е на дневен ред.


Писателят със солиден житейски стаж зад Океана бе отличен за книгата с единствената литературна награда у нас, присъждана за търговски успех на книга – тази на „Хеликон“.

Друго заглавие от Карабашлиев също оглавяваше класациите дълго време. „Хавра“, например бе номер едно от 30 заглавие в списъка за най-продаваните книги на български автори в Книжен център „Гринуич“ през 2017 година.

Под номер 3 в настоящата класация нареждаме

втория най-четен автор на художествена литература – Георги Бърдаров.

Университетският преподавател и изкусен разказвач на истории е автор на заглавията “Absolvo te” и “Аз още броя дните”.

През 2016 година дебютира с романа „Аз още боря дните“ – за мрачните събития в Сараево от 19 май 1993 г.. Книгата печели конкурса „Ръкописът“ на БНТ и се превърна в една от най-обсъжданите книги в съвременната българска литература. В него Бърдаров разказва за бруталната действителност на войната, погледната през очите на обикновените хора. Последният му роман

“Absolvo te” се фокусира върху грешките на човечеството и смисъла на прошката.

Само преди седмици, писателят, носител на Европейската награда за литература, бе сред българските автори на възстановеното книжно събитие Лайпцигски панаир на книгата.

Издателство „Сиела“ представя Бърдаров като „разказвача на Балканската душевност“, а за себе си той добавя: „Най-голямото ми предизвикателство като писател, който пише за войната, е да запазя вътрешния си оптимизъм за света.“

Поетът, от чиито стихове звучи музика, заслужено намира своето място в скромния ни Топ 5.

Иван Ланджев е най-четеният поет за 2022 година от осмите годишни награди на Столичната библиотека.

Освен това той е носител на наградата за поезия на „Фулбрайт“.

Еуфорията на българската музикална сцена „Молец“ и YVA – Ива Янкулова, са живото доказателство, че входната врата за поезията на Ланджев е широко отворена към нотите.


Последен, но не по важност, в класацията ни място намира

журналистът, пътешественик и писател Иво Иванов.

Макар от години да живее и работи в САЩ, Иванов превзема българската публика с книгата „Кривата на щастието“ и действителните истории за спорта, Вселената и всичко останало.

С умелото и боравене със словото, той продължава да печели сърцата на читателите с „Отвъд играта. За спорта и още нещо“ от 2016 г., а и последната му книга „Хроника на болката“ – от миналата година, е мотивиращ сборник, който води читателя към осъзнаването на силата, и че болката не е повод за отчаяние или разруха.

„Приятелю. Ти, който обичаш да четеш. Тук те очакват истории, от които понякога боли, но не мисли, че героите им са се разпаднали завинаги. От теб зависи да откриеш техните парченца на тези страници и бавничко да ги съединиш. И само тогава хрониката на болката ще се превърне в хроника на силата“.

Четете още:

„Хагабула“ от Тодор Тодоров е роман на годината

На крачка от „Букър“: Георги Господинов е в краткия списък с „Времеубежище“

Писателката Здравка Евтимова взе „Цветето на Хеликон“

Том Ханкс описа в книга създаването на блокбастър с „актьори-развалини“

„Орландо” от Вирджиния Улф с ново издание

От „Букър“ до „Оскар“: бг следата в световното изкуство

Актуално

Избрано за вас