Александър Стоянов представя нов прочит на биографията на Наполеон

Фото кредит: VCG WILSON/CORBIS/GETTY IMAGES

Александър Стоянов представя нов прочит на биографията на Наполеон

Фото кредит: VCG WILSON/CORBIS/GETTY IMAGES
Сподели

Най-пълната и аналитична биография на Наполеон Бонапарт на български език беше представена от Александър Стоянов. Това съобщиха от издателство „Сиела“.

„В „Наполеон“ изтъкнатият историк Александър Стоянов си поставя нелеката задача да разкаже безпристрастно и максимално обективно забележителната история на човека, извоювал си заслужено място сред най-великите пълководци и държавници в световната история“, казват от издателството.

Фото кредит: Издателство „Ciela“

Два века след смъртта на Наполеон Бонапарт военните му успехи остават недостижими. Той

губи само 7 от 60 сражения.

Наполеоновият кодекс стои в основата на европейското гражданско право, отбелязват от издателството.

Императорът се превръща във въплъщение на духа на Просвещението, който окончателно извежда Европа от феодализма и я поставя на пътя към модерността.

„Той е човекът, който побира в себе си стремежа на оно­ва време за обновление, отхвърляне на вековните стереотипи и преустрояване на държавите и обществата по нов модел. След време той

ще донесе обществената и политическа справедливост,

за която пишат Томас Хобс, Джон Лок, Шарл Монтескьо и Жан-Жак Русо, разказват издателите.

„„Наполеон“ на Александър Стоянов изгражда един пъстър гоблен от събития и факти, оформящи облика на Европа на Просвещението. В текста не са пропуснати и ключовите фигури, оказали влияние върху живота и кариерата на Наполеон

отношенията му с приятели, семейство, врагове, любовници и предатели“,

отбелязват от „Сиела“.

Според тях Александър Стоянов не просто изброява хронологично всички факти за пълководе­ца, „но и се опитва да съпостави всяко негово действие с делата и идеите на останалите държави в епохата на протоглобализацията“.

Те допълват, че „Наполеон“ е четиво както за специалисти, така и за любители. То има за цел не просто да представи живота на една от великите фигури в световната история, но и да го разбере.

Фото кредит na откриваща снимка: VCG WILSON/CORBIS/GETTY IMAGES

Актуално

Избрано за вас