Бургаската опера представя „Мадам Бътерфлай“ в Деня на операта

Държавна опера - Бургас

Бургаската опера представя „Мадам Бътерфлай“ в Деня на операта

Държавна опера - Бургас
Сподели

На 25 октомври, сряда, от 19 часа – точно в Деня на операта, на сцената на Бургаската опера ще бъде представена емблематичната опера в три действия от Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай“, по режисура на доц. д-р Александър Текелиев.

Под палката на именития български диригент със завидна международна кариера Иван Кожухаров, великолепното лирико-драматично сопрано Йоана Железчевав ролята на Мадам Бътерфлай, блестящият млад тенор Андрея Мирчев, чудесният баритон Валери Турмановв образа на Шарплес, изящното мецосопрано Йоана Кадийска, заедно с останалите прекрасни солисти, оркестър и хор, ще разкажат чрез средствата на музикално-сценичното изкуство трагичната история на една влюбена жена и опустошително силните чувства на отдаденото докрай женско сърце. Ще бъде представена една тъжна история от Изтока – за силни чувства, дълго очакване, разочарование, повехнали надежди, покруса, болка и смърт.

„Мадам Бътерфлай“ / Държавна опера – Бургас

Присъстващите в залата на Операта ще имат привилегията да проследят със затаен дъх драмата на Чо‐Чо‐сан, чиято душа преживява трагична метаморфоза – от нежния възторг на

споделената любов с лейтенанта от Американските военноморски сили Пинкертон,

до разкъсващия вътрешен избор, който я води до осъзнатата саможертва. Въздействаща до степен на постигане на истински емоционален взаимообмен с публиката е в ролята на Чо-Чо-сан Йоана Железчева. Вибрациите на нейния глас най-добре обрисуват чрез звук чувствата, които би трябвало да пробуди образът на японката с трагична съдба. Тя изгражда сложния образ не само брилянтно във вокално-артистично отношение, но и с психологическа проникновеност.

Младият талантлив солист на Бургаската опера Андрея Мирчев, ще се представи за първи път в сряда и в образа на Пинкертон. В ролята на американския консул в Нагасаки Шарплес влиза младият баритон, но със завидна артистична биография – Валери Турманов. В образа на доверената прислужница на Мадам Бътерфлай Сузуки ще се представи прелестното мецосопраното Йоана Кадийска, която

направи своя успешен дебют в ролята на

спектакъла на „Мадам Бътерфалай“. С него бе открит грандиозният фестивал „Опера на светилището“ 2022  на откритата сцена в Бегликташ. Вписващи се в цялостната картина на източната приказка ще бъдат и: Калина Попова, мецосопран – като Кейт Пинкертон – съпругата на лейтенанта от Военноморските сили на САЩ Пинкертон, Яни Николов, тенор /също с успешен дебют в ролята на спектакъла в на сцената в Бегликташ/ – Горо, Любомир Тодоров, тенор Принц Ямадори, Костадин Мечков, бас Чичо Бонзо, Иван Грозев, бас като Имперски комисар и Нотариус, на Чо-Чо-Сан – Благовеста Белева, сопран.

Йоана Железчева и Валери Турманов / Фото кредит: Държавна опера – Бургас

Ценителите очакват с любопитствo вокалното и артистично партньорство на примата Железчева с младия дебютант Андрея Мирчев, който със сигурност ще докосне емоционалния свят на присъстващите – както с

нежните си темброви оттенъци,

така и с мощния изблик на богатия си глас. Той влиза в образа на любимия на Чо-Чо-сан – Пинкертон, на когото тя се доверява с цялата всеотдайност на женската си същност, но плаща висока цена за своята чистосърдечност.

Сценографията на „Мадам Бътерфлай“, издържана в минималистичния източен стил, е на  Борис Стойнов. Художник на изящните костюми е Цветанка Петкова-Стойнова. Диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, помощник-режисьор е Лина Пеева, концертмайстор – Христо Белчев.

В красивата – като визия, музика и послания, постановка участват и съставите на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас.

Действието на „Мадам Бътерфлай“ се развива в началото на XIX и XX век в Нагасаки. Историята е за младата гейша, Чо-Чо-сан, която е кръстена „Пеперуда“, заради нейната красота и изящество. Гейшата е влюбена в лейтенанта на американската флота Пинкертон. Усещането за съдбовност на

чувствата и вътрешният ѝ подтик са толкова силни

и тя се противопоставя на традициите на своя народ и се омъжва за него. Влюбеното сърце не допуска, че неговият учестен от любовта ритъм се разминава с пресметливостта и непоследователността на нейния избраник…

„Мадам Бътерфлай“ / Държавна опера – Бургас

Историята на Мадам Бътерфлай е трагедията на сблъсъка на два свята: западен и източен, мъжки и женски, екстровертен и интровертен. И парадоксът е, че един цивилизован човек всъщност се оказва варварин, като отношение, отказ от отговорност, непостоянство на чувства и желания, неспазване на мъжко обещание, отричане от светостта на думите, които обричат две души една на друга. Но за младата японка повелите на древните традиции, които изглеждат достатъчно „диви“ и архаични за западното мислене, понятията „свещен съюз“, „лоялност“, „отдаденост“, „любов“ имат тежест, по-голяма дори от цената на самия живот.

Чо-чо-сан е красива жена, носеща типичните характерни черти на източната душевност. Но въпреки привидната крехкост, „Пеперудата“ показва неочаквана издръжливост, следвайки принципите си до края на земния си път, белязан с трагична саможертва.

Актуално

Избрано за вас