Салман Рушди даде първото си интервю след нападението

Снимка: (Rachel Eliza Griffiths)

Салман Рушди даде първото си интервю след нападението

Снимка: (Rachel Eliza Griffiths)
Сподели

Биртанският писател даде първото си интервю след нападението си през август 2022 г. Рушди говори пред американското издание „Ню Йоркър“.

„Бил съм и по-добре“, казва писателят пред журналиста Дейвид Ремник от „Ню Йоркър“ в разговора, публикуван в понеделник. „Но като се има предвид случилото се, не съм толкова зле“.

„Тежките наранявания вече са излекувани“, описва състоянието си творецът.

„Чувствам палеца, показалеца и долната половина на дланта си. Правя много терапии на ръцете си и ми казаха, че се справям доста добре“.

Ремник е разговарял с Рушди както лично в офиса на неговия агент в Манхатън, така и чрез платформата Зуум. Според него писателят, носител на наградата „Букър“, е отслабнал с повече от 18 килограма и чете основно чрез айПад, за да може да регулира осветлението и размера на шрифта на буквите.

„Има белег от дясната страна на лицето“, пише журналистът. „Той говори гладко както винаги, но долната му устна е увиснала на една страна. Лакътният нерв на лявата му ръка е бил силно увреден“.

Салман Рушди години наред се крие,

след като иранският аятолах Хомейни издаде фетва през 1989 г., призоваваща за смъртта му заради предполагаемото богохулство в романа „Сатанински строфи“. Писателят обаче отдавна се движеше свободно, с минимални мерки за сигурност и не се е чувствал застрашен. До миналия август. Тогава той се появи на сцената на института „Шътокуа“ в Ню Йорк и бе атакуван с нож.

Предполагаемият извършител – Хади Матар, пледира невинен по обвиненията в нападение и опит за убийство. В интервюто Рушди нарече мъжа „идиот“, но въпреки това сподели, че не изпитва гняв.

„Опитвах се многократно през тези години да избегна взаимни обвинения и огорчение“

, сподели творецът. „Един от начините, по които се справих с всичко, е да гледам напред, а не назад.

Това, което ще се случи утре, е по-важно от това, което се е случило вчера“.

Интервюто излиза в навечерието на публикуването на новия роман на Рушди – „Градът на победата“, който той завършва месец преди нападението.

Доста време Салман Рушди запази мълчание в социалните мрежи, но сега публикува в профила си в Туитър от време на време и дори отговаря на обиди. Миналата седмица потребител му каза, че живее „позорен живот“, а писателят отговори: „О, още един фен! Толкова съм доволен“.

Актуално

Избрано за вас