Датски художник дължи 67 хил. евро на музей, след като ги измами и им предаде празни платна

Фото кредит: Getty Images

Датски художник дължи 67 хил. евро на музей, след като ги измами и им предаде празни платна

Фото кредит: Getty Images
Сподели

Датски художник е осъден да върне близо 67 000 евро на музей. Това се случило след като му предоставил две празни платна за проект, наречен „Вземи парите и бягай“.

Музеят „Kunsten“ в Олборг е възнамерявал през 2021 г. Йенс Хаанинг да вгради банкнотите в две произведения на изкуството.

Вместо това той му предоставил празни платна, а след това разказал пред dr.dk: „Работата е, че съм взел парите им.“

Сега съдът му е наредил да върне парите – но да запази част от тях за разходи, предава BBC.

Художественият проект е замислен като изявление за заплатите в Дания и Австрия. Музеят поискал от художника да върне всички пари, около 71 635 евро, но г-н Хаанинг отказал. Сега, след дълга съдебна битка, в понеделник съдът в Копенхаген постанови 58-годишният г-н Хаанинг да върне на музея близо 67 000 евро. Според съда това се равнява на сумата, която музеят му е предоставил, като се приспаднат хонорарът на художника и разходите по монтажа.

Директорът на музея Ласе Андерсън заяви, че се е засмял с глас, когато за първи път е видял двете празни платна през 2021 г. И въпреки това решил да покаже творбите.„Той развълнува кураторския ми екип, а и мен. Аз се засмях, защото беше наистина хумористично“, каза той пред програмата Newsday на BBC през 2021 г.

След съдебното решение г-н Хаанинг заяви пред dr.dk, че не планира да продължи делото. „То беше полезно за работата ми, но също така ме поставя в неуправляема ситуация, в която наистина не знам какво да правя.“, казва той.

В понеделник той заяви пред TV2 Nord, че музеят е спечелил „много, много повече“ пари, отколкото е инвестирал, благодарение на публичността около случая.

Фото кредит откриваща снимка: Getty Images

Актуално

Избрано за вас