„Дон Жуан“ ще пленява женските сърца на 17 ноември в Бургас

Фото кредит: Петя Даскалова

„Дон Жуан“ ще пленява женските сърца на 17 ноември в Бургас

Фото кредит: Петя Даскалова
Сподели

На 17 ноември от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас любителите на сценичното изкуство ще могат да се насладят на  Моцартовия шедьовър в две действия „Дон Жуан“. Операта е една от най-изпълняваните в световен мащаб. Зад пулта застава младият маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе.

Той е отличен с

престижната награда за принос към българската култура и изкуство

„Златно перо“ за 2019 г. Носител е и на наградата „Млад музикант на годината“ за 2020, присъдена от БНР.

Режисурата на „Дон Жуан“ е на доц. д‐р Александър Текелиев,

Художник на мащабната постановка е Иван Савов, който през настоящата година приключи земния си път, но творчеството му продължава своя самостоятелен живот. Диригент на хоровия състав е младият хормайстор Александър Чепанов. Пластиката на оперната постановка е на Гриша Роглев, който също вече не е между живите. Важна роля в изграждането на драматургично-музикалното внушение има и оркестърът на Държавна опера – Бургас с концертмайстор Ваня Златева.

Силен солистичен състав ще се представи в драматичните образи, наситени с емоционалност и философски препратки. На сцената на Бургаската опера ще бъде бе разгърната

вечната тема за изкушение, прелъстяване, отдаване на греха,

падение, възмездие, наказание и изкупление. Всеки от солистите ще бъде емоционално-естетично-интелектуално мотивиран от забележителните режисьорски похвати да извади на повърхността на артистичната си същност най-доброто, градивното и въздействащото от съответния образ.

Хорът на Държавна опера – Бургас участва в мащабните масови сцени, пресъздаващи атмосферата на своето време – с характерните детайли в облеклото, поведението и динамиката на отношенията. Постановката „Дон Жуан“ не бе представяна повече от три години на бургаска сцена.  На представлението през месец май дебют в ролята на Дон Жуан направи баритонът Добромир Момеков.

В ролята на неустоимия чаровник и класически прелъстител ще влезе солистът на Държавна опера – Бургас  Делян Славов.

Фото кредит: Петя Даскалова

Актуално

Избрано за вас