61% от средствата за превод на НФК отиват за 3 превода на „Времеубежище“

Снимка: David Parry

61% от средствата за превод на НФК отиват за 3 превода на „Времеубежище“

Снимка: David Parry
Сподели

Три превода на „Времеубежище“ – на шведски, литовски и чешки, ще бъдат финансирани от Национален фонд „Култура“ през 2023 г. Това  става ясно от публикуваните резултати от конкурса.

Общият предвиден бюджет за финансиране на преводи на българска литература през  тази година беше 75 600 лв. За превода на „Времеубежище“ на шведски се

отпускат 20 хил. лв.

В основанията се подчертава, че авторът ще представи лично книгата в Стокхолм през април 2024 г. Преводът на литовски на „Времеубежище“ ще получи 13 800 лв. От искането на чешкото издателство „Арго“ са отказани парите за реклама, но се допуска финансиране в размер на 13 хил. лв. Това са общо 61% от общата предвидена сума.

Освен трите преводни версии на книгата на Георги Господинов, донесла му „Букър“, още само две творби ще получат средства от Национален фонд „Култура”.

12 151 лв. се дават а превод на гръцки език на

„Поразените“ от Теодора Димова,

а 6600 лв. ще получи стихосбирката „Шествието“ от Кирил Василев за превод и публикуване в Италия.

Това изчерпва бюджета, предвиден за 2023 г., заради което няма повече одобрени проекти, пише „Площад Славейков“. Някои от подадените кандидатури са оставени като резерви. Сред тях са превод на английски на „Мисия Туран“ на Алек Попов, унгарски превод на „Поразените“, испанска версия на „Шествието“ от Кирил Василев, немски превод на „Егон и тишината“ от Емануил А. Видински и издание в Германия на литературоведческо изследване на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Отказано е финансиране на македонския превод на „Жажда“ от Захари Карабашлиев. Комисията се е позовала на невъзможността да се отпуснат средства за издателство извън Европейския съюз. Общо 11 кандидатури са постъпили в Национален фонд „Култура“ по програмата за преводи, уточняват оттам. Петте одобрени проекта ще струват 69 752 лв.

Фото кредит:  David Parry, thebookerprizes.com

Актуално

Избрано за вас