Голямата есенна изложба на галерия „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

Голямата есенна изложба на галерия „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

Сподели

Виенската галерия „Белведере“, която тази година празнува своя 300-годишен юбилей с изключителни експозиции, посвещава своята голяма есенна изложба на Луиз Буржоа.

В експозицията, озаглавена „Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива“, за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното ѝ творчество.

Показаният нов аспект от творчеството на известната със своите скулптури и графики художничка представя

60 избрани картини като извор и корен

на по-късното ѝ творчество, пише БТА.

Превърналите се в икони творби на монументални бронзови паяци и изпълващи пространството клетки донасят на Буржоа световна известност след 1990 година. Почти непознати остават ранните ѝ художествени произведения, които рядко са показвани пред очите на публиката. Несъмнено Буржоа реагира в творчеството си на междучовешките отношения. Тя отразява обществената роля на жената във все още доминиращите патриархални структури, изтъква при откриване на изложбата кураторката Сабине Фелнер.

Представени са и скулптурни творби, както и графични цикли, съпоставени в своеобразен диалог. Значението на психоанализата в живота и творчеството на Буржоа е един от акцентите на експозицията. Изложбата се допълва от монументален бронзов паяк, поставен в градината на галерия „Белведере“.

Творческият живот на Луиз Буржоа продължава седемдесет години. Още в първите си маслени творби от годините 1938 – 1949 родената във Франция американска художничка развива своите неподражаеми изразни средства и разработва теми, които са характерни за цялостното й творчество.

По думите на кураторката в живописните си творби Буржоа започва да преплита неразделно изкуство и живот. Открива изкуството като неин начин да се опълчи срещу собствените си страхове, ярост, гняв, тъга, колебания.

Емоционални състояния и вътрешни конфликти, екзистенциални теми като любов, страх от загуба, раждане, сексуалност и смърт са определящи за творчеството ѝ, което се разбира интуитивно, но често остава неразгадано в неговата комплексност.

Неповлияна от художествените течения на времето като сюрреализма в Париж или абстрактния експресионизъм в Ню Йорк работите на Луиз Буржоа остават независими и до голяма степен фигуративни. В творчеството си Буржоа обединява противоположности като мъжествено и женствено, съзнателно и несъзнателно, предметно и абстрактно.

Изложбата може да бъде посетена до 28 януари.

Актуално