Лондон представя изложба за чернокожите дизайнери в модата

Лондон представя изложба за чернокожите дизайнери в модата

Сподели

Изложба, посветена на приноса на чернокожите дизайнери в модата и дизайна във Великобритания, се открива в Лондон днес, съобщи АП.

„Липсващата нишка: Неразказани истории за модата на чернокожите във Великобритания“ отваря врати днес в центъра на Лондон. Изложбата отдава почит на влиянието на чернокожите дизайнери в модата от 70-те години на миналия век, но също така подчертава расизма и останалите бариери, пред които са изправени чернокожите дизайнери в модната индустрия.

По думите на кураторите идеята за изложба, посветена на модата и културата на чернокожите, се е зародила още преди известно време, но

този импулс набра скорост

едва след като служител на американската полиция уби Джордж Флойд през 2020 г. и избухнаха протести срещу расовата несправедливост. Изложбата също включва и по-широк социален и политически контекст, като например нарастването на антиимиграционните движения и откритият расизъм във Великобритания през 70-те и 80-те години на миналия век.

„Дори и да сте чували за тези дизайнери, хората нямат представа какви са изпитанията и премеждията, през които те са преминали“, каза Харис Елиът, един от кураторите на изложбата.

Входът на изложбата изглежда като малка къща, построена с цветна рулетка. Елиът, който е създал инсталацията, обясни, че къщата символизира крехкостта на надеждите и мечтите, изпитани от първите карибски мигранти във Великобритания, много от които са били квалифицирани шивачи, но са били игнорирани на пристигане.

„Идваш като шивач, но накрая работиш във фабрика или в автобус“, добави Елиът.

Представена е и историята на дизайнера Брус Олдфийлд. Той е работил в тясно сътрудничество с принцеса Даяна и който създаде роклята за коронацията на кралица Камила. Олдфийлд е един от

първите чернокожи дизайнери,

постигнали успех във Великобритания през 70-те и 80-те години на миналия век. Изложбата включва негова бляскава червена копринена бродирана рокля, носена от принцеса Даяна през 1987 г. Олдфийлд, чийто баща е родом от Ямайка, рядко се споменава като чернокож дизайнер и никога не е защитавал културата на чернокожите.

Голяма част от изложбата е посветена на творбите на Джо Кейсли-Хейфорд. Той е водещ чернокож моден дизайнер през 80-те и 90-те години, който е до голяма степен неизвестен или забравен в рамките на модната история. Кейсли-Хейфорд, който е работил с група „Ю Ту“ в миналото, е вдъхновил едно цяло поколение на чернокожи британци. Той заслужава да получи същото признание като някои по-известни дизайнери като Пол Смит и Вивиен Уестууд, казаха още кураторите.

Кураторът Андрю Иби заяви, че се надява изложбата да вдъхнови повече млади чернокожи хора да навлязат в творческите индустрии.

„Ако не виждате хора като вас, не мислите, че можете да го направите. И това до голяма степен беше проблем за чернокожите дизайнери по онова време“, каза той. „Надяваме се, че тази изложба ще бъде като наследство за младите хора, които я виждат и си казват „вижте тази богата култура – мога да правя каквото искам, мога да бъда художник, фотограф, дизайнер.“

Изложбата „Липсващата нишка“ ще продължи до 7 януари.

Актуално

Избрано за вас