Международният панаир на книгата чества 50-годишен юбилей

Фото кредит: Асоциация "Българска книга"/ Facebook

Международният панаир на книгата чества 50-годишен юбилей

Фото кредит: Асоциация "Българска книга"/ Facebook
Сподели

Международният панаир на книгата  ще отбележи своята 50-годишнина в София в периода 5-10 декември. Това съобщават от Асоциация „Българска книга” в своята официална страница в социалната мрежа Facebook.

„Измина половин век…, в които

създавайки истории, ние самите писахме история”,

пишат те. Организаторите посочват, че през всички тези години те са се борили за популяризирането на литературата, „за достигането на книгите до хората, за разпространяването на смисъла и за поощряване на грамотността”.

Те посочват още, че няма да спрат да пишат история и че изминалият половин век е само началото.

„Благодарни сме за всички останали, които я пишат заедно с нас! Както за писателите и издателите, така и за читателите – защото както тези, които пишат историите, така и тези, които ги четат, са еднакво важни”, обръщат се те към аудиторията.

Книжното изложение ще се проведе едновременно със

Софийския международен литературен фестивал

в сградата на НДК, пише „Площад Славейков”. Сред гостите на събитието ще бъде арменския писател, обичан и четен у нас – Нарине Абгарян. Тя става известна на литературната сцена с поредицата си за Манюня. Първата книга от нея, носеща същото име, представлява забавен и увлекателен разказ за две момичета, впуснали се да опознават света. Тя ѝ носи наградата „Ръкопис на годината”.

Сред останалите чуждестранните гости, които ще участват във фестивалните събития, са Селя Ахава (Финландия), Агустина Бастерика (Аржентина), Анете Биерфелт (Дания), Егил Бяртнасон (Исландия), Ирса Сигурдардотир (Исландия), Ия Йенберг (Швеция), Ласло Ф. Фьолдени (Унгария), Макс Сеек (Финландия).

Припомняме, че по време на Пролетния панаир на книгата сред най-търсените книги бе „Времеубежище“ на Георги Господинов. Творбата бе отличена с престижната награда „Букър“.

Фото кредит: Асоциация „Българска книга“/ Facebook

Актуално

Избрано за вас