5 книги, които са идеалната компания за есента

5 книги, които са идеалната компания за есента

Сподели

Оранжеви листа, великолепни пейзажи, топли пуловери… това са явни признаци, че есента е вече тук! Едно от любимите неща, когато настъпи тя, е да се свием в леглото си с книга, която идеално пресъздава есенните вибрации. С наближаването на студеното време подготвихме кратък списък с най-добрите книги, които вече сме чели и със сигурност си заслужава да ги препоръчаме и на вас. Затова се настанете удобно, пригответе любимия си чай и нека направим есента ви още по-приятна.

„Толкова близо до хоризонта“, Джесика Кох

Джесика е на седемнайсет, наслаждава се на живота и гледа напред в многообещаващо бъдеще. Тогава среща Дани – самонадеян двайсетгодишен красавец, роден в Атланта. С Джесика е свършено – тя лудва по него, но не само заради външния му вид. Около Дани витае мрачна тайна.

Постепенно момичето успява да надникне зад фасадата на младия мъж и да стигне до неговата същност. Отварят се бездни: Дани носи дълбока травма от детството и далеч от близки и родина, се бори за нормален живот.

Въпреки всички трудности и противно на всякакъв разум, между двамата възниква и луда страст, но и дълбока обич. А при Дани не само миналото е мр ачно. Белязано е и неговото бъдеще. Започва луда надпревара с времето…

Една история за приятелство, смелост, доверие и силата да се откажеш. Една истинска история от началото до края.

„Желанието“, Никълъс Спаркс

Не забравяй, че любовта е винаги по-силна от страха. Любовта ме спаси и знам, че ще спаси и теб.

Когато Маги Доус е изпратена да живее при почти непознатата си леля в малко градче в Северна Каролина, тя страда от силна носталгия по дома и приятелите си. Красив и мил, Брайс Трикет е нейното спасение от скуката. Постепенно той ѝ показва красотата на Окракоук и я запознава с фотографията – страст, която ще формира живота ѝ занапред.

Години по-късно Маги е свободен дух, страстен пътешественик и световно известен фотограф. Тя ръководи успешна галерия в Ню Йорк и пътува по целия свят в търсене на перфектния кадър. Сега обаче ѝ се налага да остане в града. И всичко я тласка към спомените за една любов, която оставя ярки следи и променя съдбата ѝ.

Сърдечна и оптимистична, „Желанието“ е история за любовта, страстта и отдадеността, които правят живота пълноценен. Есента е още по-хубава с нея.

„Четирите вятъра“, Кристин Хана

„Четирите вятъра“ е разтърсващ роман, описващ Голямата депресия и хората, които са я преживели. Суровата реалност, която разкрива сблъсъка между имащите и онези, загубили всичко.

Тексас, 1921 година. Време на изобилие. Първата световна война е приключила и светът се намира на прага на нова и по-светла епоха. Но за Елса Уолкот, заклеймена от семейството си като неподходяща за брак, бъдещето изглежда пусто и мрачно. До нощта, в която среща Рейф Мартинели и животът ѝ се променя завинаги. За да спаси погубената си репутация, тя трябва да се омъжи за човек, когото почти не познава.

През 1934 година светът вече е коренно различен. Милиони хора са останали без работа, а Прашните бури безмилостно погубват Големите равнини. Фермерите отчаяно са борят да запазят земята и поминъка си. Водата пресъхва и няма реколта. Фермата на Мартинели загива, както и бракът на Елса.

В тези несигурни и опасни времена, Елса Мартинели, също като много от нейните съседи, трябва да направи мъчителен избор: да се бори за земята, която обича, или да замине на запад, към Калифорния, в търсене на по-добър живот за децата си…

„Оризовата майка“, Рани Маника

“Оризовата майка” описва живота на една забележителна жена от Малайзия. Едва четиринайсетгодишна Лакшми напуска родния Цейлон и отпътува за далечната Малайзия, където се омъжва за много по-възрастен мъж. Ражда всяка година, докато навърши деветнайсет. Въпреки крехката си възраст тя поема грижата за голямото семейство. С необикновена сила на волята Лакшми оцелява от неописуемия кошмар на японската окупация, причинила големи страдания на всички.

“Оризовата майка” е пленителна и екзотична история за смешни и тъжни неща, за любов и предателство. В нея религия и предразсъдъци, богове и духове се допълват и сглобяват мозайката на един необикновен свят.

Книгата се превръща в бестселър само за една нощ. До този момент е преведена на 38 езика.

 

„Аз преди теб“, Джоджо Мойс

Двадесет и шест годишната Луиза Кларк е обикновено момиче, което харесва обикновения си живот. Лу живее със семейството си в малка къща в провинциално английско градче. Младата жена обожава работата си в местното кафене и ексцентричните дрехи. Тя е доволна от спокойния си живот, възнамерява да се омъжи за дългогодишния си приятел Патрик и да му роди куп деца.

Светът ѝ се преобръща, когато неочаквано загубва работата си. Наред с безпаричието, безработицата я кара да се чувства безполезна. Лу полага неимоверни усилия да си намери нова работа, но няколко седмици във фабрика за обработка на пилета и верига за бързо хранене я довеждат до ръба на отчаянието. Затова, когато ѝ предлагат да стане личен асистент на мъж с увреждания срещу добро заплащане, тя решава да опита.

Тридесет и три годишният Уил Трейнър граби с пълни шепи от живота. Той обожава работата си, предизвикателствата и пътуванията, които непрекъснато му напомнят колко необятен е светът. Произшествие с мотор го приковава към инвалидна количка и превръща дните му в безрадостно съществуване. Две години по-късно Уил няма представа, че Лу ще стане част от живота му и ще го разтърси из основи. И двамата не подозират, че запознанството им ще ги промени завинаги…

И докато есента ни пленява с прекрасни цветове и аромати, няма по-добър начин да се насладите на този сезон, отколкото с изброените пет книги. Грабнете тяхната топлина и уют и се потопете в приказната атмосфера на есента.

Актуално

Избрано за вас