Нова песен на The Beatles ще излезе на 2 ноември

Снимка: APPLE CORPS LTD.

Нова песен на The Beatles ще излезе на 2 ноември

Снимка: APPLE CORPS LTD.
Сподели

Шестдесет години след началото на манията The Beatles и след като двама от квартета вече са покойници, изкуственият интелект позволи следващата седмица да бъде пусната обещаната последна „нова“ песен на Ливърпулската четворка, съобщават Асошиейтед прес и АФП.

Парчето със заглавието „Now And Then“ ще излезе в четвъртък, 2 ноември, заедно с „Love Me Do“ – първият сингъл на The Beatles, излязъл през 1962 г. в Англия.

„Now And Then“ е част от същата серия неиздадени демозаписи, написани от покойния Джон Ленън. Te са взети от бившите му колеги, за да създадат песните „Free As a Bird“ и „Real Love“. Те излязоха в средата на 90-те години.

Пол Маккартни, Ринго Стар и Джордж Харисън работят по „Now And Then“ през същите сесии, но се изправят пред технически ограничения.

С помощта на изкуствения интелект, режисьорът Питър Джаксън решава тези проблеми, като

„отделя“ оригиналните вокали на Ленън

от пианото, използвано в края на 70-те години на миналия век. По-ясните вокали позволяват на Маккартни и Стар да завършат песента миналата година.

Новият сингъл съдържа китара, която Харисън записва преди почти три десетилетия, нови инструментални изпълнения на Стар и Маккартни. Двамата се изявяват и като беквокали, пише БТА.

Маккартни добавя и аранжимент на струнни инструменти, написан с помощта на Джайлс Мартин, син на покойния продуцент на The Beatles Джордж Мартин.

Сякаш това не е достатъчно и те вплитат бек вокали от оригиналните записи на The Beatles на „Here, There and Everywhere“, „Eleanor Rigby“ и „Because“.

„Гласът на Джон беше кристално ясен“, казва Маккартни в разпространено съобщение. „Това е доста емоционално. И всички ние свирим към него, това е оригинален запис на The Beatles. През 2023 г.

продължаваме да работим по музиката на The Beatles

и сме напът да издадем нова песен, която публиката не е чувала… Това е много вълнуващо“.

Вдовицата на Харисън – Оливия, казва, че през 90-те години на миналия век технически проблеми не са позволили да се издаде песен, отговаряща на стандартите на групата. С подобренията „той с цялото си сърце“ щеше да се присъедини към Пол и Ринго, за да завърши песента сега, ако беше жив, казва тя.

Следващата сряда, ден преди премиерата на песента, ще бъде представен 12-минутен филм, който разказва историята на новия запис.

По-късно през ноември ще бъдат пуснати разширени версии на компилациите на The Beatles„1962-1966“ и „1967-1970“. Песента „Now And Then“, въпреки че се появява много по-късно от 1970 г., ще бъде добавена към последната колекция.

Живите членове на The Beatles пускат нови проекти – ремикси на старите си албуми, включващи студийни откъси, филмът на Джаксън „Get Back“. Те са специално подбрани, за да се харесат на носталгичните фенове по време на предстоящия празничен сезон.

Тази година това е големият финал на новата музика, отбелязва Асошиейтед прес.

Фото кредит откриваща снимка: APPLE CORPS LTD.

Актуално

Избрано за вас