Българският павилион на Венецианското биенале е в Топ 10 на най-впечатляващите

Българският павилион на Венецианското биенале е в Топ 10 на най-впечатляващите

Сподели

Българският павилион в Биеналето за архитектура във Венеция е класиран в Топ 10 на най-впечатляващите експозиции на световния форум, съобщава 24 часа.

Селекцията е на престижното издание Artribune и в нея попадат още Швейцария, Канада, Австрия,

страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва.

„Убедителната и запомняща се инсталация в павилиона на България разказва за обезлюдяването на една страна, която някога е била земеделска. И за опустяването на селата, а в някои случаи и на градовете.

Снимките на Александър Дюмарей документират изоставените училища в една държава,

която е загубила милиони свои граждани през последните 40 години. Но има надежда и павилионът представя не само проблема, но и възможни решения“, пише изданието.

Българският павилион бе открит на 18 май от министъра на културата Найден Тодоров.

„И проблемът, който поставя, ще ни тревожи, ще настоява за решение, защото това, което представя изложбата, са напуснати места които са били пълни с живот и символ на просперитет“, посочи министърът на културата във встъпителната си реч.

Той изказа специални благодарности на авторите, както и на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова за това, че представянето ни преминава под нейния патронаж. „И тъй като сме в навечерието на националния празник на България 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий и българската азбука, се изкушавам да припомня любимите строфи от нашия всеучилищен химн: „Напред, науката е слънце, което в душите грей!“, завърши тематично Тодоров.

Сред официалните гости на събитието

бяха още зам.-министърът на културата Марина Василева, посланикът ни в Италия Тодор Стоянов, почетният ни консул в Италия за област Венето – Пиер Джовани Козмо, проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите, арх. Владимир Милков – председател на Камара на архитектите в България, арх. Александър Стайнов от Министерството на културата, Комисар на националното ни участие.

Актуално

Избрано за вас