Държавна опера Русе със симфоничен концерт, посветен на 150 годишнината от рождението на Сергей Рахманинов

Държавна опера Русе със симфоничен концерт, посветен на 150 годишнината от рождението на Сергей Рахманинов

Сподели

На 29 октомври, неделя,  от 19 часа в Голямата зала на Доходно здание в Русе ще се проведе симфоничен концерт. Той ще бъде посветен на 150 годишнината от рождението на Сергей Рахманинов. Диригент на Оркестъра на Държавна опера – Русе ще бъде маестро Найден Тодоров. А солист – виртуозният пианист с русенски корени Георги Черкин. Концертмайстор – Тамара Лазарова.

Една необичайна концертна програма събира отново на Русенската концертна сцена завладяващите музикални фигури на диригента Найден Тодоров и пианиста Георги Черкин. Усещането е същото като при завръщане у дома на тези, които имат много какво да разкажат на онези, които ги очакват – русенската публика.

Найден Тодоров / Фото кредит: Държавна опера Русе

Концертната програма събира в себе си музиката на трима творци, които с присъствието си в изкуството поставят рамките на великата епоха на Романтизма – Франц Шуберт, Сергей Рахманинов и Джакомо Пучини.

Осмата симфония на Шуберт, творба, която днес познаваме като „Незавършена“ е част от семейството на други шест симфонии, започнати и останали недовършени. Шуберт завършва първите две части на осмата си симфония. Остава загадка защо не е продължил работата по композиция, която е толкова напреднала и в която най-накрая е намерил своя индивидуален симфоничен почерк. Има много спекулации относно причините. Една от тях твърди, че младият композитор,

респектиран последовател на симфоничното творчество на Бетовен,

вече на прага на болестта, е изпитвал страх от съдбовната обреченост да не достигне до своята последна, девета симфония. Днес на световния концертен подиум се изпълняват десет симфонии от Франц Шуберт. Последната – Десетата е съставена върху реконструирани ръкописи от неговите работни скици.

Вторият концерт за пиано и оркестър на Сергей Рахманинов е категоричен знак на емоционалния и душевен възход на композитора след известен период от време, преживян със сенките на съмнения, колебания и несигурност. Чрез тази творба виждаме как Рахманинов навлиза в ХХ век като утвърден художник, с уникален творчески облик, демонстриращ вече добре развит композиционен маниер. Този концерт заема специално място в творчеството на Рахманинов, превръщайки се в неговото най-популярно произведение. И не само поради своето високо художествено благородство,

красотата и изразителността на темите, поради завършеността на цялостната концепция,

но и защото композиторът доказва способността да въплъти в него онова настроение на радостно вълнение, възход, очакване на нещо ново. Чувство, което е характерно за европейските творци на прага на новото столетие.

Георги Черкин / Фото кредит: Държавна опера Русе

„Вилисите“ (на италиански „Le Villi“, вилиси, самодиви) е първата опера на Джакомо Пучини. Музиката се отличава с увлекателен драматизъм, умело съчетан с характерната за Пучини мелодичност. Съществена роля е отделена на оркестъра, което личи и в присъствието на симфоничната интермедия (Intermezzo), която ще прозвучи на концерта. Със своя разказ за приказните същества – очарователните вилиси (самодиви), сюжетът попада и в либретото на балета „Жизел“ и е популярен и вдъхновява много европейски композитори, писатели и художници XIX и ХХ век.

“Изключително съм щастлив, че отново ще имам възможността да работя с прекрасната Русенска филхармония! Във връзка с годишнината на Рахманинов изключителния Георги Черкин ще изпълни неговия втори концерт за пиано. Ще допълним вечерта с музиката на Шуберт и Пучини. Надявам се да се видим в залата!”, споделя в навечерието на неделния концерт маестро Найден Тодоров.

Актуално

Избрано за вас