Представят „Хага“ в Тулуза на 24 и 26 януари

Фото кредит: Народен театър "Иван Вазов"

Представят „Хага“ в Тулуза на 24 и 26 януари

Фото кредит: Народен театър "Иван Вазов"
Сподели

На 24 и на 26 януари спектакълът „Хага“ на режисьора Галин Стоев ще се играе на сцената на Théâtre de la Cité, Тулуза.

Пиесата на украинския автор Саша Денисова е

гротескна, смешна и зловеща фантасмагория,

базирана на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна.

В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии. Те изграждат образа на войната през призмата на емоционалния свят на едно момиченце.

В спектакъла участват: Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов и Явор Вълканов. Сред останалите артисти са Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов и Радена Вълканова. В ролите се превъплъщават още Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев и Пламен Димов.

Сценограф на спектакъла е Борис Далчев, а хореограф –  Марион Дърова. За композиторския аранжимент отговаря Емилиян Гацов-Елби. Вокален педагог е Гьорги Георгиев-Антика, а костюмите са дело на Кънчо Касабов.

До края на годината в Народния театър

можете да гледате „Хага“ на 29 ноември, на 6, 19 и 30 декември.

„Текстът е невъзможна среща между Шекспир и Монти Пайтън. Пред очите ни се разиграва своеобразна версия на процес срещу Путин  в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството“, споделя режисьорът Галин Стоев. Той допълва, че всичко това се случва в главата на дете, което е главен обвинител.

„В този смисъл „Хага“ е театрална фантазия – едновременно комична и смразяваща. За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност“, признава той.

За да представи пиесата пред публика, той е изследвал възможността за хармонично или парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини.

Фото кредит: Народен театър „Иван Вазов“

Актуално

Избрано за вас