Създателите на филма „Блейд Рънър 2049“ съдят Илън Мъск за авторски права

Снимка: imdb/ AP

Създателите на филма „Блейд Рънър 2049“ съдят Илън Мъск за авторски права

Снимка: imdb/ AP
Сподели

Създателите на филма „Блейд Рънър 2049“ подават иск срещу Tesla и главния ѝ изпълнителен директор Илън Мъск. Те твърдят, че изображенията, генерирани от изкуствен интелект, са сцени от филма, използвани за лансирането на самоуправляващите се роботи на Tesla. Това според тях е нарушение на авторските права. Компанията Alcon Entertainment ще търсят отговорност и от  Warner Bros. Discovery, пишат от Variety.

Снимка: imdb/ AP

В своя иск те говорят как екипа на лентата, в която участват Райън Гослинг и Харисън Форд, не иска да има никаква връзка с Tesla, X, или която и да е компания, собственост на Мъск. Като аргумент извеждат силно политизираното, капризно и произволно поведение на бизнесмена, което понякога преминава в реч на омразата.

Искът обвинява Мъск в пряко нарушение на авторските права и злоупотреба с характерния дизайн на филма. Делото ще се бори за съдебна забрана, която да попречи на Tesla и на всеки, който работи съвместно с тях, да продължи да копира, показва, разпространява, продава или предлага за продажба модела „BR2049“. Изискват се и неуточнени парични обезщетения.

Снимка: Testa

На 10 октомври 2024 г. Мъск показа в действие напълно автономния автомобил Robotaxi на Tesla на паркинга на Warner Bros. Discovery в Бърбанк, Калифорния. Според Alcon технологичният магнат в своята презентация е използвал изображения, създадени от изкуствен интелект, представляващи сцени от филма, защитен с авторски права. Според компанията презентацията е предавана на живо в световен мащаб и впоследствие е публикувана или препубликувана хиляди пъти.

Ябълката на раздора е дизайнът на  емблематичния футуристичен автомобил от филма
Снимка: Alcon Entertainment

Според иска на Alcon използването от Мъск и Tesla на изображенията вероятно ще доведе до объркване сред партньорите, ангажирали се с предстоящия сериал „Блейд Рънър 2099“, който в момента се снима в Европа. Според съдебния иск Alcon води преговори за спонсорство с други автомобилни марки.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас