Как да направим най-добрите снимки във Венеция – съвети на местен фотограф

Снимка: Getty Images

Как да направим най-добрите снимки във Венеция – съвети на местен фотограф

Снимка: Getty Images
Сподели

Венеция, Италия е сред най-красивите градове в света и е един от най-сниманите. Милиони хора се събират всяка година, за да се вгледат в гондолите, плъзгащи се по приказните ѝ канали, да се качат на романтичните мостове и да се струпат на великолепните ѝ площади – всички в желанието си да направят онази

перфектна снимка на перфектното място.

Свръхтуризмът обаче е напаст за този прекрасен град. Как да се насладите на посещението си и да направите чудесни снимки, без да получите лакът в лицето или да създадете неудобства на местните жители?

BBC разговарят с родения във Венеция фотограф на Getty Стефано Мацола, за да разберат какъв е неговият поглед към темата. Неговият съвет е: посетете емблематичните чудеса

на разсъмване или след залез слънце,

когато туристите са избягали, и тогава се насладете на особеностите на Венеция. „Водата е решаващият елемент“, казва Мацола. „Приливът настъпва за шест часа… Това е град, който се променя всеки час заради промените във водата и светлината“, добавя той.

Снимка: Getty Images

„Да, разбира се, отидете да видите базиликата „Сан Марко“, Палацо Дукале (Двореца на дожите), затворите, площад „Сан Марко“ – съветва той. „Но не прекарвайте 10 часа там.

Разгледайте. Разходете се. Изгубете се.

Спирайте на всеки час, за да изпиете чаша вино или cicchetto (венециански тапас) и продължавайте да вървите… Така ще откриете най-скритите съкровища, уличните кътчета, най-красивите неща“.

Венеция в момента е още по-цветна, но и още по-пълна с хора заради ежегодния Карнавал, който се провежда в града. Предлагаме ви списък на фотографа Стефано Мацола с най-привлекателните за снимане места във Венеция.

 

1. Най-добрият вариант за улавяне на изгрева на слънцето: Понте дел’Академия
Снимка: Alamy

„Има две Венеции“, казва Мацола. „Туристическата Венеция, която се простира от площад „Сан Марко“ до моста Риалто и която е посещавана от 9:00 сутринта до 6:00 или 7:00 следобед. Истинската Венеция, тази от високите квартали, си остава прекрасна“.

Ранното тръгване е ключът

към заснемането на страхотни снимки в този силно посещаван от туристи град – без нечия глава в кадър. Изборът на Мацола за разходка на разсъмване е Понте дел’Академия.

Масивната дървена конструкция, която се извива над Големия канал, е един от четирите основни моста във Венеция и според Мацола предлага уникална гледка, когато светлината се прелива над сградите в цветовете на дъгата.

 

2. Най-доброто място за наблюдение на гондоли и гондолиери: Бачино ди Сан Марко и Бачино Орсеоло
Снимка: Alamy

Гондолиерът е емблематична фигура, но забулена в митове. Ако искате да видите гондолите отблизо, Мацола предлага да се отправите – отново на разсъмване – към Бачино ди Сан Марко. Това е главното пристанище на града, където гондолите паркират през нощта. „С Палацо Дукале зад гърба си можете да снимате три, пет, седем гондоли в зависимост от това колко широк е обективът ви, а на заден план е остров Сан Джорджо, казва Мацола.

Но за да види самите гондолиери в естественото им състояние, Мацола обича да посещава Бачино Орсеоло. „Намира се на една минута от площад Сан Марко“, казва той. „Гондолите, които работят в този район, паркират там през цялата нощ в този малък басейн. Ако отидете сутринта в 07:30 или 08:00 часа,

ще намерите 30, 35 гондоли,

които са спрени на едно и също място. Това е гостоприемно място. Това е място, където можеш да видиш истинската Венеция“.

 

3. Най-добрият вариант за разглеждане на панорамата на Венеция: Скала Контарини дел Боволо
Снимка: Getty Images

„На венециански bovolo означава спирала“, обяснява Мацола. „Дворецът се намира на половината път между площад Сан Марко и моста Риалто… и е уникален, защото това спираловидно стълбище е фантастично. Изкачвате се по всички тези стълби, които ви отвеждат до панорамната тераса на този дворец.

Можете да видите цяла Венеция“.

Палацо Контарини дел Боволо е сграда от 15-и век, построена от благородническото семейство Контарини във венециански готически стил, закътана в тиха странична уличка близо до Кампо Манин. „Тя е невероятна за правене на снимки…“, казва Мацола.

 

4. Най-хубавите тайни улички: Кварталите Сан Поло и Санта Кроче
Снимка: Alamy

Някои от най-големите красоти на Венеция се крият в малките детайли. През деня, когато туристите се тълпят в центъра на града, Мацола предлага да преминете по моста Риалто и да се отправите към кварталите Сан Поло и Санта Кроче.

„Те са пълни с малки лабиринти“, казва Мацола. „Във Венеция думата за улица не е via, а calle, а този район е изграден от тези малки тесни улички“.

Двата граничещи квартала Сан Поло и Санта Кроче, които рядко се посещават от туристи, са

дом на средновековна архитектура

и процъфтяващи пазари за риба, месо и зеленчуци. „Прекрасно е, защото на всеки две минути откриваш това красиво кътче, това красиво отражение или някой крив мост, докато минават гондолите“, казва Мацола. „На границата между Сан Поло и Санта Кроче има един площад, който според мен е чудесен: Кампо Сан Болдо. Той е бил обект на много картини, много филми… В средата има кладенец. Има камбанария, на която липсва върхът. Има канал, който минава покрай него, а мостът Понте Сторто се извива наоколо… Толкова е красиво. И почти никой не ходи там“.

 

5. Най-добрият вариант за наблюдение на част от венецианския живот: Корте Нуова
Снимка: Alamy

Когато много посетители мислят за Венеция, те си представят гондолиери, които гребат по каналите, но венецианците мислят за пране, окачено да съхне на слънце. „Във Венеция е

забранено да окачвате прането си да съхне навън

в силно посещаваната част на квартала Сан Марко, казва Мацола. „Трябва да държите прането си вътре. Но не и в другите квартали. В Кастело има една улица, наречена Корте Нуова, и тя е фантастична, защото всяка сутрин, когато е слънчево, жените, които живеят на тази улица, окачват прането си да съхне. Улицата става многоцветна“.

В много италиански градове е забранено да се окачва пране за съхнене в туристическите райони, но сушенето на пране на въже е

един от най-италианските обичаи,

дори в романтична Венеция, където, минавайки през улицата, ще доловите мирис на марсилски сапун. „Кастело е район, пълен с венецианци, така че това е част от ежедневието. Ако отидете на Сан Марко, няма да чуете никой да говори на венециански. Ще чуете немски, английски, руски, китайски. Ако отидете в Кастело, ще чуете венециански“, разказва фотографът.

 

6. Най-доброто място за заснемане на залеза: Арсенал ди Венеция
Снимка: Getty Images

Мостът на Големия канал може да е най-доброто място във Венеция, откъдето да наблюдавате изгрева на слънцето, но прекрасни залези ще видите и от брега на Арсенала на Венеция – военната зона на града. „Това също е в квартал Кастело“, казва Мацола. „Вътре в Арсенала стените са затворени и това е военната зона на Венеция, където някога венецианците са конструирали военни кораби. Днес вътре в Арсенала се намира военното пристанище“.

Макар че военната зона може да изглежда доста неромантично място за наблюдение на залеза, Мацола обяснява: „Това е така, защото слънцето залязва зад Сан Марко. Отивате, за да заснемете последната снимка на слънцето с част от площад „Сан Марко“ с кулата. Така виждате цялата вода, виждате началото на Големия канал, а вдясно виждате площад „Сан Марко“. И след това виждате залеза.“

 

7. Най-добрата класическа снимка на Венеция: мостът Риалто
Снимка: Getty Images

Малко са образите на Венеция, които са толкова незаличими, колкото зашеметяващият мост Риалто със стръмния си заострен покрив и изящните си арки, извиващи се над Големия канал.

Няколко пъти престрояван от XII в. насам,

сегашният каменен мост е неизменна част от ежедневието на венецианците от края на XVI в. и оттогава привлича всеки посетител на Венеция.

„Ако отидете в 07:00 ч. сутринта, ще намерите само двама души, за да можете да направите снимки и да е приятно“, казва Мацола. „Но ако отидете по обяд или в 15 ч. следобед, ще намерите 200 души, които си правят селфита, и според мен вече не е приятно“. Той добавя с тъга: „Всички места са прекрасни. Но за да ги оцените, трябва да ги посещавате в определени часове на деня“.

Актуално

Избрано за вас