Поезия от чатбот? Добре дошли в ерата на AI

Поезия от чатбот? Добре дошли в ерата на AI

Сподели

Беше въпрос на време изкуственият интелект (AI) да навлезе в сфери, които никога не сме мислили, че могат да съществуват без човешкия поглед и ум. Но ето, че е факт – чатбот пише есета, поезия и рецензии все едно са излезнали от ръката на писател. Може ли обаче наистина да измести човека в дейност, считана за запазена територия на духовността и артистизма и

какви предизвикателства идват с него,

е друг въпрос. Отговора на които търси „Ню Йорк Таймс“ в статия за ChatGPT – програма, пусната на пазара през ноември от технологичната компания OpenAI. Днес, по-малко от три месеца след дебюта й, чатботът се ползва от близо 30 млн. души. А фактът е, че направи революция, която тепърва ще променя картината. Не само в IT сферата, но и в ежедневния ни живот.

А как започва всичко?

Един ден в средата на ноември 2022 г. служителите в Open AI получават неочаквана задача: „Спешно пуснете на пазара чатбот!“ При това с анонс от ръководството на компанията, че кампанията по промотирането му ще върви под слогана „говори с GPT 3.5“. А самата програма ще бъде безплатна за ползване и пусната на пазара…до две седмици.

Анонсът изненадва част от служителите, защото в продължение на цяла година базираната в Сан  Франциско компания е работила за пускане в началото на 2023 г. на GPT-4. Нов модел изкуствен интелект, който се оказва изключително добър в писането на есета, решаването на сложни програмистки задачи и още ред други неща. След месеци на тестване и доизпипване GPT-4 вече е почти готов, когато през ноември идва друга заповед. Причината за спешността се оказва страх от страна на ръководството на OpeAI, че конкурентите им ще пуснат свой чатбот преди те да успеят да доизкусурят GPT-4. Затова решават да изтупат прахта от GPT 3.5 – междинен модел, който така и не е бил изкаран на пазара. Така, 13 дни по-късно, се ражда ChatGPT, който

за броени седмици се превръща в световен феномен

Оттогава досега вече е използван от милиони хора, за да пишат поезия, да правят приложения и дори да провеждат терапевтични сесии. Прегърнат е от издатели, маркетингови фирми и бизнесмени. И предизвиква истински фурор сред инвеститорите, които се опитват да се качат на вълната на AI бума.

Но също така води и да сериозни спорове. Част от ползвателите вече се оплакват, че ChatGPT има склонност да дава неточни и необективни отговори. Изследователи на изкуствения интелект пък обвиниха OpenAI в безотговорност. А училища в различни щати, в това число и в Ню Йорк го забраниха

в опит да предотвратят лавина от домашни, направени с него.  

Бумът на ChatGPT идва и с предизвикателства. Като например, че се оказва с пробиви в системата на сигурността. А също така е и истинска финансова дупка. Тъй като е безплатен за ползване, а в същото време поддръжката му струва на компанията милиони долари на седмица. За да покрият тези разходи, от OpenAI вече обявиха, че ще започнат да продават абонаменти по 20 долара на месец, даващи допълнителни екстри.

Независимо от това, благодарение на успеха на програмата, OpenAI вече е сред най-силните играчи в Силиконовата долина. Като компанията току що сключи сделка за 10 млрд. долара с Майкрософт, който планира на инкорпорира технологията й в търсачката си Bing. Именно заради сделката Гугъл обяви „червен код“ и пусна на бърза писта няколко от собствените си AI продукти. В опит да наваксат и да са в час с промените.

Огромен скок за Джеф Кунс: художникът изпраща свои скулптури на Луната

Актуално

Избрано за вас