89 години от рождението на поета Владимир Башев

Снимка: Литературен кабинет "Владимир Башев"

89 години от рождението на поета Владимир Башев

Снимка: Литературен кабинет "Владимир Башев"
Сподели

Владимир Башев е емблематична фигура в българската литература от втората половина на XX век, останал завинаги на тридесет и две години. В рамките на десет години той издава седем стихосбирки: „Тревожни антени“ (1957 г.), „Преодоляване на гравитацията“ (1960 г.), „Желязно време“ (1962 г.), „Нецелунатите момичета“ (поема, 1963 г.), „Магазин за часовници“ (1964 г.), „Възраст“ (1964 г.) и „Ателие“ (1967 г.).

Поетът е роден в София на 28 юли 1935 година. Неговият баща е адвокат, а майка му е медицинска сестра. В семейната среда е възпитаван с ценности като човеколюбие, честност и упоритост. Ранното детство на Владимир преминава в Шумен, Враца и Лом, където баща му практикува адвокатската си професия. Основното и гимназиалното си образование получава в София, а през 1958 г. завършва специалност Българска литература в Софийския университет.

Снимка: Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Кариерата започва като редактор (1957-1958), след което става заместник-главен редактор (1963) на в. „Народна младеж“ и главен редактор (1963) на в. „Пулс“. Работи като литературен сътрудник (1957-1963) на в. „Работническо дело“, а по-късно заема позициите на завеждащ отдел и заместник-главен редактор (1964-1967) на в. „Литературен фронт“. Владимир Башев е и член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели.

Един от най-близките му приятели, поетът Любомир Левчев, казва: „Неговият наркотик бяха книгите, неговата кръчма – библиотеката. Той четеше като пътешественик, като откривател и често разказваше прочетеното или видяното по-красиво от оригинала.“

Въпреки краткия си земен път, Владимир Башев ни завеща любовна лирика, искрена в своята чистота, и поезия, богата на философски мотиви и интелектуална съзерцателност. Той изпреварва времето си и надскача възрастта, която съдбата му е отредила… до злополучната катастрофа на 19 ноември 1967 г. Сякаш я предсказва в стихосбирката си „Искам да те нарисувам…“:

„Защото всичко се прощава
или забравя се, освен
от нас да чакат тази слава,
а ние лесно да умрем!“

В момента, неговият дом на бул. „Ситняково“ 79 в София функционира като литературен кабинет към Националния литературен музей и е средище на съвременни поети и писатели. От 1969 г. на всеки две години се присъжда литературната награда за поезия „Владимир Башев“ на млади творци до 32-годишна възраст за публикувана стихосбирка.

По повод рождения ден на поета, представители на Националния литературен музей поднесли цветя пред паметника на Владимир Башев в Борисовата градина в София на 26 юли 2024 г. Това съобщи БГНЕС.

Поканени били и представители на Клуба на поетите журналисти, Клуба на писателите криминалисти „Саламандър“, както и граждани и ученици. Пред паметника му поетесите Татяна Явашева, Боряна Желева, Татяна Атанасова и други чели негови стихове. Свои творби представили и най-младите членове на Клуба по журналистика и творческо писане при 125 СУ „Боян Пенев“ с ръководител поетесата Иглика Горанова. Поетът на 20-ти век е казал:

„Признателността на едно поколение е достатъчна за нас!“

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас