Чех умишлено счупи скулптура на китайския художник Ай Вейвей

Снимка: Courtesy of Ai Weiwei

Чех умишлено счупи скулптура на китайския художник Ай Вейвей

Снимка: Courtesy of Ai Weiwei
Сподели

Вандалският акт, при който мъж в италианския град Болоня унищожи скулптура на китайския художник Ай Вейвей, предизвика възмущение в света на изкуството, предаде ДПА. Творбата „Порцеланов куб“ е била част от текущата изложба „Кой съм аз“ в „Палацо Фава“ в Болоня.

Кураторът на изложбата Артуро Галансино описа инцидента като „насилствен, потенциално опасен, безразсъден и безсмислен акт на известен размирник“.

В петък чех събори кубовидната скулптура, изработена от глазирана керамика от постамента ѝ. В резултат на това тя се счупи на няколко парчета.

Запис от камера за наблюдение на изложбеното пространство, споделен от Ай Вейвей на страницата му в Instagram, показва как

мъжът вдига скулптурата и я хвърля.

Малко след това той взима фрагмент от нея и го вдига в знак на триумф, пише БТА.

„Актът на вандализъм срещу творбата на Ай Вейвей е още по-шокиращ, като се има предвид, че няколко от произведенията в изложбата засягат темата за разрушението“, казва Галансино. 

„Разрушението, което Ай Вейвей изобразява в творбите си, е предупреждение за насилието и несправедливостта на властимащите“, допълва той.

Това не е първият подобен случай с участието на извършителя. Мъжът е известен в света на изкуството като размирник, който търси внимание, като нанася щети на художници, произведения, паметници и институции, каза още кураторът.

Охранителите са го пресрещнали малко след инцидента и са го предали на местни полицаи. Остава неясно как мъжът е успял да получи достъп до събитието, на което е трябвало да присъстват само гости с покани.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас