Протестиращи заляха „Мона Лиза“ със супа (Видео)

Снимка: The Telegraph

Протестиращи заляха „Мона Лиза“ със супа (Видео)

Снимка: The Telegraph
Сподели

Протестиращи хвърлиха супа върху картината „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Тя е от XVI век и е едно от най-известните произведения на изкуството в света, съхраняващо се в Лувъра в Париж.

Картината се намира зад бронирано стъкло,

така че е малко вероятно да е била повредена.

На видеозапис се вижда как две протестиращи жени, облечени в тениски с надпис food response, хвърлят супа върху картината. Те настояват за правото на „здравословна и устойчива храна“ и казват, че „нашата селскостопанска система е болна“.

След това се вижда как охраната на музея поставя черни паравани пред тях, преди стаята да бъде евакуирана.

 


През последните дни във френската столица се провеждат

протести на земеделски производители,

които призовават за прекратяване на нарастващите разходи за гориво и за опростяване на нормативната уредба. В петък, 26 януари, те блокираха ключови пътища към и от Париж, хвърляйки зеле, домати и други хранителни продукти по магистралите.

Това не е първият път, в който известното произведение на Леонардо става жертва на вандализъм. „Мона Лиза“ е зад предпазно стъкло от началото на 50-те години на миналия век, когато е повредена от

посетител, който я залива с киселина.

През 2019 г. музеят съобщи, че е инсталирал по-прозрачна форма на бронирано стъкло, за да я защити. През 2022 г. по картината е хвърлена торта в демонстрация срещу изменението на климата.

Картината е открадната от Лувъра

през 1911 г., което предизвиква международна сензация. Винченцо Перуджа, служител на най-посещавания музей в света, се скрива в шкаф за една нощ, за да вземе картината.

Тя е намерена две години по-късно, когато той се опитва да я продаде на търговец на антики във Флоренция, Италия.

Актуално

Избрано за вас