Георги Господинов ще бъде удостоен с отличието „Почетен гражданин“ на София на 17 септември

Георги Господинов ще бъде удостоен с отличието „Почетен гражданин“ на София на 17 септември

Сподели

Писателят Георги Господинов, носител на най-престижната литературна награда „Букър“ за 2023 г. ще бъде удостоени с отличието „Почетен гражданин“ по време на празника на София. Гражданите на столицата ще имат възможността да се насладят на неповторима атмосфера на 17 септември.

Денят на Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София ще се отбележи с разнообразни и интересни събития в различни точки на града.

Началото ще бъде дадено в 10 ч. с тържествената сесия на Столичния общински съвет. В рамките на тази сесия, освен Господинов, още няколко от водещите личности в културния и обществен живот на София ще бъдат удостоени с отличието „Почетен гражданин“. Това са Станислав Памукчиев, Георги Константинов и Нанси Шилър. Читалище „Петър Берон“ и преводачите Анджела Родел и Мари Врина ще получат почетен знак.

В 11:30 ч, пред храм „Света София“, ще се проведе

водосвет и тържествено вдигане на знамето на София,

което е символ на столичната община и отражава духа на града.

Обедът ще бъде посветен на културата. От 14 ч. в Софийската градска художествена галерия ще бъде проведено връчване на наградите на София за култура. По този начин ще бъде отдадено признание на изявените личности в сферата на изкуствата.

За кулминация на празничния ден, от 18 ч, всички жители и гости на града ще могат да се насладят на концерт под звездите в Южния парк. Сцената на Sofia Summer Fest ще бъде домакин на изпълненията на Любо Киров, Inner glow и „Юпитер 7“. Цялото събитие ще бъде водено от обичания актьор Александър Кадиев, като входът за всички желаещи е свободен.

Актуално