„Есенна соната“ – премиера на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в София

Снимка: ДКТ "Иван Радоев"

„Есенна соната“ – премиера на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в София

Снимка: ДКТ "Иван Радоев"
Сподели

На 5 октомври от 19:30 часа в Сити Марк Арт Център ще се състои софийската премиера на „Есенна соната“. Спектакълът разглежда какъв е ефектът върху човек от чувството на непринадлежност към съществото, с което се идентифицира и самоопределя в ранните етапи от живота си – майката. Възможно ли е да порасне човек, който е изпитвал изоставяне и самота в детството си, или остава завинаги замръзнал в момента на травмата? Каква е реалността, ако човек продължава да живее с чудовищата от ъглите на детската стая? Какво следва, след като съживим труповете в гардероба? Възможна ли е прошката?

Детелина Станева, режисьор на представлението, завършила режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2021 г. в класа на проф. Пламен Марков, е един от ярките млади таланти на българската театрална сцена. Тя споделя, че работата по „Есенна соната“ е вдъхновена от актьорите и техните нужди да обичат и да бъдат обичани. „Техните очи отразяват невидимите неща, които виждат, и оживяват сенките от детството,“ казва тя.

Снимка: Снимка: ДКТ „Иван Радоев“

Станева подчертава важността на присъствието на актьорите в процеса. Йоана Буковска, Мариета Калъпова, Камелия Хатиб и Адриан Филипов донесоха магия и дълбочина на своите роли. Те създават сложни персонажи, които карат зрителите да се замислят за любовта и човешките взаимоотношения.“

Творческият екип на „Есенна соната“ включва сценографката Теодора Федя Цанова и композиторката Петя Диманова. „Работата с Петя беше мечта, а музиката, която създаде, е не само вдъхновяваща, но и неразривно свързана с историята, която разказваме,“ добавя Детелина.

Станева изразява своята благодарност към екипа на Плевенския театър. За нея техният професионализъм и усърдие са незаменими за всеки, който започва своя театрален път.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас