Как да инвестираме парите си?

Снимка: svobodnapraktika.com

Как да инвестираме парите си?

Снимка: svobodnapraktika.com
Сподели

Колкото повече напредват технологиите, толкова повече възможности ни дават различни платформи и приложения, чрез които да можем да инвестираме. Винаги обаче трябва да внимаваме, защото трябва да сме сигурни, че сме запознати с условията. Добрата финансова грамотност е изключително важна, защото редовно хора губят средства поради невнимание и прекалена доверчивост.  Едно от условията на живота днес е да сме запознати как да доверим парите си на сигурно място.

P2P – peer to peer инвестиране

Буквално това означава да спечелите пари, когато давате заеми. Това е форма на онлайн инвестиции. Можете да вложите пари в кредити, чийто вид избирате самите вие – ипотечен, на юридическо или физическо лице. Дори можете да изберете и държава, в която да вложите средствата си. Имате кредитен пазар, от който селектирате спрямо детайлите, погасителните планове, очакваните вноски, данни за лицето. Ако пък решите, че нямате време да подбирате кредит по кредит, решавате да създадете различни филтри, чрез които може средствата ви автоматично да се инвестират в различни видове заеми и държави. Платформите за подобна дейност са с лесен достъп. Изисква се регистрация, лични данни и лична карта. Също така и няколко клика, за да приберете парите си на сигурно. Но все пак трябва да внимавате.

Инвестиране в акции

Много хора решават да поддържат дигиталния си портфейл, като инвестират в акции на големи и сигурни компании, които имат обещаващи доходи за далечно бъдеще. Различни онлайн платформи дават възможност да доверите парите си като акционер в големи компании в автомобилопроизводството, а също и различни технологични гиганти. Тук отново трябва да бъдете внимателни. Уверете се, че компанията няма да фалира, защото тогава ще загубите вложеното.

Снимка: gq.com.mx
Инвестиране в криптовалути

Безспорно тази инвестиция остава най-модерната за последните години, но може би и най-рисковата и опасна, а също и изискваща време. Натрупалите добри доходи чрез криптовалутите твърдят, че понякога с дни и с часове трябва да се взираш, за да следиш криптопазара и все пак да рискуваш в някакъв момент и да действаш. Знаем за десетки фирми, които измамиха клиентите си в тази сфера. Решите ли да инвестирате в криптовалути, внимателно изберете платформата, чрез която ще го направите.

Инвестиране в имоти

Може би това си остава най-традиционният и сигурен начин да инвестираме. Нещо, което трябва да знаете, е, че този тип влагане на средствата отдавна не е свързано само с физическа покупка. Това може да бъде и чрез фондови пазари за инвестиции в недвижими имоти. Това е покупка на акции на компании за недвижими имоти, борсово търгуван фонд (ETF) или инвестиционен тръст за недвижими имоти. Накратко представлява инвестиране на капитал в пазара на недвижими имоти с цел извличане на потенциална печалба в бъдеще. Разбира се, отново ви трябва добра подготовка и финансова грамотност. Днес е модерно да изберете и имот извън вашата държава на пребиване, но тогава трябва да бъдете още по-внимателни.

Актуално

Избрано за вас