Кои са европейските столици на културата за 2024 година?

Снимка: europaworld

Кои са европейските столици на културата за 2024 година?

Снимка: europaworld
Сподели

Европейските столици на културата за тази година са в Австрия, в Естония и в Норвегия. Различните градове в тези държави планират интересни и разнообразни събития за местни и туристи.

 Бад Ишъл – Австрия

Това е град в Западна Австрия. Разположен е около река Ишъл. В курортния град са се фокусирали върху изложби, които да напомнят кражбите на произведения на изкуството по време на нацисткия режим.  Експозиция ще припомни, че по време на Втората световна война в планински тунел там са били укрити съкровища на изкуството. Почти две дузини общини са домакини на около 190 проекта в региона Залцкамергут, известен със солните си мини и туризма, като в центъра на събитията е Бад Ишъл. Програмата е посветена и на съвременната култура, историята и бъдещето на туризма, както и на живота в селските райони.

Снимка: Locationscout
Тарту – Естония

Естонският град Тарту тази година ще отклони посетителите от много по-популярната крайбрежна столица Талин. Градът е в югоизточната част на балтийската държава. Мястото има какво да предложи на любопитните пътешественици, включително Естонския национален музей и разрушената катедрала на върха на един от хълмовете в града. Този град е разпознаваем и кат „студентски“, а едно от любимото място на туристите и символ на града е фонтанът на целуващите се студенти. А площадите на града често вдъхновяват творците и за интересни арт инсталации.

Снимка: peika.bg
Будьо – Норвегия

Това е вторият по големина град в Северна Норвегия, разположен на брега на Норвежко море и на около 1303 км северно от столицата Осло. Тук е най-крайната северна ЖП гара на Норвегия и е един от най-ветровитите градове в страната. Будьо е специален поне по две причини. На първо място, той е първата столица на културата, разположена над Арктическия кръг. Втората отличителна черта е отношението към природата и устойчивостта. Будьо се стреми да бъде най-устойчивата културна столица досега. Зоната, в която ще се проведат повече от хиляда събития, се простира на забележителните около 800 километра, а организаторите се надяват невероятно красивата арктическа природа да привлече половин милион посетители през тази година.

Снимка: evropaworld

Източници: evropaworld.eu, peika.bg 

Актуално

Избрано за вас