Къде да пътуваме през есента: 10-те най-добри дестинации за почивка

Снимка: IF-Ashfaq/freepik.com

Къде да пътуваме през есента: 10-те най-добри дестинации за почивка

Снимка: IF-Ashfaq/freepik.com
Сподели
Еуфорията на лятото, изпълнена с пътешествия, отстъпва място на нежността на есента. Въпреки че температурите падат и дните стават по-къси, сезона на цветовете е перфектното време да откриете нови хоризонти. Ако не сте успели да се насладите на горещите летни дни и сега имате желание да излезете от офиса, есента предлага отлична възможност да предприемете пътуване до някои от най-красивите дестинации в Европа и по света. Някои региони дори стават по-популярни през септември и октомври. От пътешествия сред цветни пейзажи до градски почивки и уикенди на морето – представяме ви нашия списък с най-интригуващите есенни дестинации.
Корсика
Снимка: Hendrik Cornelissen/Unsplash
Ако всяка година пътувате до близкия гръцки остров Тасос и търсите нещо различно – какво ще кажете за почивка на Корсика, четвъртият по големина остров в Средиземно море? От Аячо до Бастия, през Калви и Л’Ил-Русе, Корсика предлага изключително културно и природно разнообразие, въпреки малката си територия. През юли и август плажовете и заведенията по крайбрежието често са препълнени, но през есента, особено през септември и октомври, животът на острова става много по-спокоен и непринуден – истинска „la dolce vita”! Ще се насладите на по-голямо спокойствие, по-ниски цени и приятни температури между 18 и 29 градуса.
Торино
Снимка:istockphoto.com

Много близо до Корсика се намира една от най-слънчевите държави в Европа – Италия. Независимо от сезона, посещението ѝ винаги е чудесна идея. Преди да направите резервация, трябва да имате предвид, че там винаги е пълно с туристи. Независимо дали пътувате до Рим през април или септември, около Колизеума винаги ще има тълпа, с която да се борите. В северната част на страната обаче се намира един великолепен град, който все още не е напълно утъпкан – Торино! Никой не може да разбере защо тази древна столица с красиви кафенета, елегантни аркади и просторни площади не привлича повече туристи. Във всеки случай, това е добра новина за тези, които искат да удължат топлите дни до есента.

Тулуза
Снимка: Shutterstock

Още една прекрасна дестинация недалеч от любимата Корсика е френският град Тулуза. Наричан е още „Розовият град“ заради цвета на тухлите на сградите. В Тулуза можете не само да се насладите на невероятна архитектура, да се разходите покрай Гарона и да се отпуснете сред прекрасни зелени площи, но и да опитате богата кухня. През есента е по-лесно да резервирате маса в добър ресторант, отколкото през август. Не пропускайте да се насладите на домашно приготвено касуле — класическа френска рецепта с боб на фурна или френски патешки гърди.

Йордания
Снимка:istockphoto.com

Йордания е малка държава в Близкия изток и една от най-безопасните дестинации в региона. Къде да отидете през есента, ако имате една седмица, за да избягате от всичко? – Започнете с Аман, оживената столица на страната, където ще се насладите на великолепието от джамии и различни археологически обекти. След това се отправете към Петра, прочута сред феновете на Индиана Джоунс. Есенното слънце осветява древните камъни и погребаните спомени за изгубена цивилизация. Завършете пътуването си на брега на Червено море. Една седмица е достатъчна, за да прекосите страната от север на юг и да се насладите на нейните красоти.

Мексико 
Снимка: coolhuntermx.com
От Мексико Сити до Канкун и Пуебла, всеки регион има свой уникален характер. Къде да отидете през есента в Мексико? Оахака, без съмнение. От края на октомври до началото на ноември температурите са приятни, но най-важното е, че градът е обхванат от празници, които понякога може да ви се сторят малко странни и страховити. Такава е вечерта на Хелоуин. Най-прочутият от тях пък е Día de Muertos – мексиканският фестивал, който почита паметта на мъртвите с паради, нощни пазари и концерти в гробищата.
Канада
Снимка: authentikcanada.com

За тези, които искат да усетят истинската есен с падналите листа, червените и оранжеви пейзажи и избледняващата светлина, има една дестинация, която е задължителна. Това е Канада. В Квебек природата е великолепна в края на септември, а безкрайните гори, които са дом на разнообразна флора и фауна, крият много изненади. През октомври можете да наблюдавате китове, особено в Тадусак. Не забравяйте да прекарате ден или два в Монреал, за да разнообразите канадското си приключение и да опитате традиционния „пудинг на безработицата“, създаден по време на Голямата депресия.

Япония 
Снимка: DoctorEgg / Getty Images

Япония е култура, която продължава да очарова целия свят. Когато чуем името на тази държава, често се сещаме за цъфналите вишневи дървета през април. Те са една от причините страната да бъде толкова силно посещавана през пролетта. Понякога обаче туристите остават разочаровани, тъй като цветовете могат да продължат само няколко дни. От друга страна, есента може да ви изненада приятно. Дърветата се обагрят в червено, природата заспива, а градовете притихват, което е наистина приятно в една толкова модерна и динамична страна като Япония. Можете да разгледате величествената планина Фуджи и да предприемете екскурзия, която никога няма да забравите. Тръгнете да изследвате този невероятен архипелаг през септември или октомври, когато температурите стигат до 30 градуса. Сигурни сме, че ще се върнете с много красиви спомени.

Антверпен
Снимка:istockphoto.com

Ако се чудите къде да отидете през есента, без да се налага да пътувате извън Европа, предлагаме ви Западна Белгия. Антверпен е много приятен пристанищен град, в който историческите сгради стоят рамо до рамо със смелата модерна архитектура. Известен в цял свят със своите диаманти, Антверпен е преди всичко бижу, когато става въпрос за градска почивка. Той определено има какво да предложи. Есенният сезон украсява града с драматично небе и красиви цветове, които ще зарадват любителите на фотографията.

Албания
Снимка: : zm_photo

Къде да отидете през есента, ако предпочитате дестинации – близки до България? Албания е отличен избор. Тази страна предлага разнообразие и очарование с прохладното си крайбрежие през октомври, оживената си столица, селата, разположени в планините, и забележителното си историческо наследство от близкото минало. След няколко години тази малка балканска страна вероятно ще заеме своето място на международната туристическа сцена, подобно на Хърватия. Дотогава можете да се отдадете на спокойния ритъм на живот тук – неустоим е дори и през есента!

България 
Снимка: Evgeni Dinev Photography

Ако имате само уикенда и не разполагате с време да организирате дълго пътуване, насочете се към Западните Родопи. Там, кацнало на слънчев склон, село Лещен е чудесно място, на което да се насладите на есенното слънце. Разходете се из пустите калдъръмени улици, за да усетите аромата на старите къщи. От високите части на Лещен се разкрива невероятна панорама към Пиринските склонове, която ще ви помогне да забравите шума на големия град.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас