На къмпинг с деца в Гърция – възможно е

На къмпинг с деца в Гърция – възможно е

Сподели

Няма спор – Гърция е любима дестинация за туристи от цял свят и е абсолютната препоръка за къмпинг, ако целите оптимално прекарване. Причините за това са много – топлият климат я прави целогодишно място за отдих. Дори неопитните къмпингуващи могат да се насладят на почивката си безусловно в Гърция.

Цените са конкурентни, гръцката кухня е вкусна, а природата и потенциалът за приключения – безкрайни.

Това е раят на чистите заливи и кристалната вода. По-надолу следват няколко практически съвета, правила и организация, както и препоръки относно регионите, за да бъде почивката ви с кемпер в Гърция перфектна!

Семействата с деца също могат да се възползват.

Ако идвате по-западната част на континента, най-често срещаният маршрут води първо до Италия, от където да вземете ферибот до Гърция. Тази дестинация по море от Анкона, Бари, Равена, Триест или Венеция до Патра или Игуменица, значително намалява времето за пътуване, но генерира

разходи, които могат да бъдат спестени,

ако се избере наземният маршрут. А той превежда през Балканите. За пътуване през Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Северна Македония трябва да се планират максимум 500-700 км дневно. Причината за това са най-вече многото ограничения на скоростта в транзитните страни. Маршрутът е колкото живописен, толкова и изтощителен, но магистралната мрежа е достатъчно добре развита и захранването на места за почивка и бензиностанции също е гарантирано.

В Гърция не е необходима винетка. Най-добре е да плащате в брой или с карта директно на тол станцията. Бъдете внимателни за цветните маркировки при местата за паркиране.

Жълтото означава, че няма паркиране, синьото е платено паркиране, а бялото – безплатно.

Нататък, ако трябва да говорим в цифри, спрямо предлаганите различни съоръжения и консумативи, терените за къмпинг варират между 10-15 €, а

за по-добре оборудваните – трябва да планирате между 15 и 40 €.

Сега идва въпросът как да се намери подходящият къмпинг? Ако сте спонтанен, тогава се оставете да се носите и следвайте знаците. Къмпингите в Гърция често са обозначени по главните пътища. По този начин обаче рискувате да търсите дълго или да стигнете до места, които вече са напълно резервирани или не отговарят на вашите изисквания. Ако сте обаче семейство с деца,

трябва да стигнете по традиционния начин, за да сте спокойни

за всеобщото прекарване. Приложения като ProMobile или ADAC ще ви помогнат да намерите място за паркиране. Препоръчително е да видите www.camping.info (портал за резервации за къмпингуващи) и www.pincamp.de (търсачка на къмпинги от ADAC). Също така самата гръцка къмпинг асоциация е създала сайт, който може да ви помогне в търсенето. След като сте избрали, най-добре направете резервация. Дали по телефона или онлайн често зависи от местоположението, но колкото по-рано, толкова по-добро ще е местоположението ви.

Официално дивото къмпингуване – т.е. безплатното паркиране и нощуването в кола, кемпер или дом на колела – не е разрешено в Гърция. През летния сезон това се наказва, особено ако се отнася за туристическите зони, природните резервати и плажовете. Тук

глобите могат да достигнат до 3000 €.

Извън туристическите зони и извън сезона, дивото къмпингуване се третира много по-свободно, защото много къмпинги са затворени през това време. По този начин алтернативите на къмпингуването сред природата са ограничени и така винаги откривате някои къмпингуващи край пътя.

Сега следва да набележите конкретни точки, към които да предприемете вашето пътуване. Ние ще ви представим районите на Лефкада, Тасос и Пелопонес.

Лефкада е мечта за къмпингуващите ентусиасти. Основната причина за това е липсата на масов туризъм. Тук ще намерите традиционния гръцки привкус без прекалено много туристическа инфраструктура, което го прави

идеален за тези, които пътуват с кемпер.

Има бели плажове, стръмно наклонено западно крайбрежие в кристално чиста вода, скрити заливи и идилични планински села. И най-хубавото е, че се стига по мост от сушата!

Най-добрите къмпинги на Лефкада

Къмпинг Василики Бийч: Много голям и добре поддържан. Всички терени са сенчести, а санитарните възли са повече от подходящи, особено, ако сте с малчугани. Тук няма директен достъп до морето – въпреки това живописното рибарско селище Василики определено си заслужава да бъде посетено, защото обединява

прясна риба в таверна със сънливите алеи с калдъръмени камъни.

Къмпинг Санта Маура: Разположен в залива Десими в югоизточната част на острова, този къмпинг е предлага потенциал за прекрасен престой.

Тасос се намира в североизточната част на Гърция и е истински рай за къмпингуване. Известен е с гостоприемството на жителите си и е наричан още „Зеленият остров“. Това се дължи главно на

обширните маслинови горички и овощни площи,

както и на идеалните условия за туризъм. Туристическите пътеки тук водят успоредно на брега до самотни параклиси и манастири, изоставени села, през зелени долини до скрити извори. Тук лятото продължава до октомври и дори в летни горещини с над 30 градуса е приятно поносимо на плажа благодарение на Мелтеми, характерния летен северен вятър на Егейско море.

Най-добрите къмпинги на Тасос

Къмпингът Дедалос –  Намира се в североизточната част на острова и предлага тиха и съвършена гръцка къмпинг идилия.

Къмпингът на плажа Пефкари е по на юг и също директно до морето – под маслини и борови дървета.

Пелопонес е полуостров в южната част на Гърция, отделен от континента само от Коринтския канал. Това е прекрасна ваканционна дестинация за къмпингуващите поради връзката си с континента.

Историческите места, руините и многобройните разкопки ще придадат на прекарването ви тук специален привкус.

Най-добрите къмпинги в Пелопонес

Къмпинг Еродиос: намира се в югоизточната част на Пелопонес в много спокойна среда и в непосредствена близост до морето.

Къмпинг Гитион Бей: Сравнително голям и богато оборудван, има басейн и се намира директно на морето.

Актуално

Избрано за вас