След пожарите в Родос: Гърция предлага до 500 евро ваучери за почивка

Снимка: Pixabay

След пожарите в Родос: Гърция предлага до 500 евро ваучери за почивка

Снимка: Pixabay
Сподели

Девет месеца след като горски пожари опустошиха остров Родос, Гърция официално обяви първите „безплатни“ почивки за хилядите туристи, принудени да прекратят своите ваканции.

С въведеното ново законодателство от тази седмица

до 25 000 засегнати ще имат право на обезщетение.

„Схемата е готова и функционира, Процесът беше много сложен, защото сме първата страна в света, която прави това“, заяви пред „Гардиън“ главният секретар на гръцкото министерство на туризма Мирон Флорис.

В рамките на програмата хората, които са били отседнали в хотели, евакуирани заради пожарите през юли 2023 г., ще могат да използват

електронни ваучери на стойност до 500 евро,

за да покрият разходите си за настаняване за едноседмичен престой.

Инициативата ще се проведе на два етапа: от 11 април до 31 май и от 1 октомври до 15 ноември.

Служителите в сферата на туризма на Родос отбелязват пред британското издание, че вече над 5000 туристи са се вписали в регистъра на бенефициентите по схемата.

„Всеки, който е бил на почивка в районите, засегнати от пожарите, има право на това. Отзивите са много добри“, каза Янис Папавасилиу, който оглавява Съюза на хотелиерите на острова.

Той поясни, че компенсацията ще отразява сумата, която клиентите първоначално са платили на туроператорите. Той подчерта, че тя ще може да се прилага 

само в хотелите, а не в частните места за настаняване

от типа на Airbnb, предаде „Булевард България“.

Наложилата се евакуация в Родос беше определена от гръцките власти като „най-мащабната в историята на страната„. Премиерът Кириакос Мицотакис неведнъж е отбелязвал, че горските пожари неизбежно ще се увеличат в резултат на глобалното затопляне.

„Цялото Средиземноморие е гореща точка за изменението на климата. Това, статистически погледнато, означава, че ще имаме повече пожари и вероятно повече наводнения“, изтъкна той на конференция, организирана от Европейската комисия за пътувания.

Екстремното време в цяла Европа през лятото на 2023 г. стана тема в дневния ред на Брюксел. Блокът заяви, че иска да подпише договори за до 12 противопожарни самолета, за да подобри способността си да се бори с пожарите, предизвикани от изменението на климата. Това ще бъдат първите самолети, които ще са собственост изцяло на ЕС.

Актуално

Избрано за вас