Хапването на черен шоколад намалява риска от високо кръвно

Снимка: Pixabay

Хапването на черен шоколад намалява риска от високо кръвно

Снимка: Pixabay
Сподели

Китайски учени описаха неочаквана възможна полза от черния шоколад. Според проучване, публикувано в списание Scientific Reports, съществува връзка между консумацията на черен шоколад и намаляването на риска от есенциална хипертония. Тя се изразява във високи нива на кръвното налягане, причинени от неизвестен фактор, а не от конкретно заболяване.

Експертите са анализирали данни, получени от MRC Integrative Epidemiology Unit към Бристолския университет, които включват генетични профили на 64 945 души от европейски произход. Изследвано е влиянието на консумацията на черен шоколад върху риска от заболявания като

сърдечна недостатъчност, кръвни съсиреци, инсулт,

коронарна болест на сърцето и есенциална хипертония, пише БГНЕС.

Установена е значителна връзка между редовната консумация на черен шоколад и намаления риск от хипертония. Установено е още, че сладкото изделие може да намали риска от венозен тромбоемболизъм. Не е установена връзка с други заболявания.

Храната в действителност оказва сериозно влияние върху здравословното ни състояние. Ядките например са сред храните, които крият неподозирани ползи за човешкото здраве. Бадемите биват включвани в диети за предпазване на сърцето. Помагат при анемия, нарушения в зрението и хипертония. Лешниците пък се препоръчват при бронхити, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение, както и при тежки инфекциозни заболявания. Кашуто има изявени противовъзпалителни и противодиабетни свойства, а орехите предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас