Лесни трикове за облекчаване на сърбежа след ухапване от комар

Снимка: ShutterStock

Лесни трикове за облекчаване на сърбежа след ухапване от комар

Снимка: ShutterStock
Сподели

Всички обичаме лятото, но не и насекомите, които пристигат заедно с него. Предполагам ще се съгласите, че комарите са обществен враг №1 през топлите месеци заради неразположението, което предизвикват. Възможно е да не усетите веднага, когато ви ухапе комар. Но подутината, която остава по кожата ви, е придружена от упорит сърбеж, който може да продължи с дни. Кремовете и различните типове мехлеми може и да помагат, но ако също толкова ефикасни при борбата със сърбежа са няколко продукта, с които разполага всеки дом.

Снимка: Pixabay
Овесени ядки

Едно от средствата срещу неприятно ухапване от комар може да бъде и една от любимите ви закуски. Овесената каша може да облекчи сърбежа и подуването, тъй като

съдържа специални съединения, които имат антииритативни.

  • Начин на употреба:

Смесете равни количества овесени ядки и вода, след което я нанесете върху раздразнената кожа за 10 минути.

Снимка: Pixabay
Натрошен лед

Ниските температури и ледът могат да намалят възпалението. Студът също така кара кожата да изтръпне, което може да ви донесе незабавно, но краткотрайно облекчение.

  • Начин на употреба:

Американската академия по дерматология (AAD) препоръчва използването на студена, влажна кърпа или пакет с лед за облекчаване на сърбежа, причинен от ухапване от комар. Торбичка с натрошен лед също може да подейства добре в краен случай, но се уверете, че сте поставили „преграда“ (например кърпа) между кожата и леда. За да облекчите сърбежа, прилагайте студен компрес за 5-10 минути няколко пъти дневно.

Снимка: Pixabay
Мед

Тази сладка субстанция е често срещан избор сред любителите на домашното лечение. От стотици години медът се използва като средство за лечение на болки в гърлото и суха кожа. Медът има много антибактериални и противовъзпалителни свойства.

  • Начин на употреба:

Сложете малка капка върху мястото на ухапването от комар. Това потенциално може да намали възпалението. То също така ще ограничи възможността ви да се почешете.

Снимка: Getty Images

Алое вера

Растението алое вера има много приложения отвъд декорацията на рафтовете. Доказано е, че гелът

намалява болката при изгаряния

и помага за по-бързото им заздравяване.

  • Начин на употреба:

Разрежете малка част от растението, нанесете гела на растението върху раздразнената област. Оставете го да изсъхне и при необходимост нанесете отново.

Снимка: Pixabay
Босилек

Ароматното растение босилек е основна съставка на много от любимите ви италиански рецепти, но то е и невероятно средство срещу ухапване от комари. Растението  влиза в състава на медикаменти за лечение на кожни инфекции. Оказва се, че антиоксидантите, открити в листата на босилека, могат да намалят възпалението.

  • Начин на употреба:

За да направите разтривка с босилек, сварете 2 чаши вода и половин унция (около 15 грама) сушени листа от босилек. Оставете я да изстине и втрийте внимателно върху ухапванията от комари.

Като алтернатива нарежете пресни листа от босилек на ситно и ги втрийте в кожата. Преустановете, ако това раздразва кожата, съветват от healthline.com.

Снимка: Pixabay
 Лук

Лукът не само може да предизвика сълзи в очите ви, но и да облекчи ухапванията от комари. Соковете на лука, които изтичат от прясно отрязаната „глава“, могат да намалят дразненето при ухапване. Лукът има и естествени противогъбични и антибактериални свойства, които могат да намалят вероятността от инфекция.

  • Начин на употреба:

Нарежете парче от лук (видът няма значение) и го нанесете директно върху ухапването за няколко минути. След като го отстраните изплакнете  добре мястото.

Снимка: Pixabay
Мащерка

Дребните листенца на мащерката придават неустоим аромат на картофите, рибата и други ястия. Същевременно обаче те могат да помогнат и за облекчаване на сърбежа при ухапване от комар. Мащерката е дългогодишно природно средство за лечение на кожни проблеми. Тя има антибактериални свойства, така че може да ви помогне да намалите риска от дразнене и инфектиране на кожата след ухапване от комар.

  • Начин на употреба

Накълцайте на ситно пресните листа и ги нанесете директно върху ухапванията за 10 минути. За да получите концентрирана течност, накиснете стръкчета мащерка във вряла вода и използвайте напоена с течността кърпа върху ухапванията. За допълнително облекчение я увийте около кубче лед.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас