Ежедневни навици състаряват кожата: Как да се предпазим?

Снимка: Pixabay

Ежедневни навици състаряват кожата: Как да се предпазим?

Снимка: Pixabay
Сподели

Когато става въпрос за грижа за кожата, всички знаем колко важно е не само да използваме правилната козметика за лице, но и да се храним и живеем здравословно. Съществуват изследвания, които доказват, че някои на пръв поглед невинни навици също може да доведат до появата на ранни и по-дълбоки бръчки. От сайта yourtango.com представят мненията на няколко дерматолози, както и резултати от проучвания, които ще ви накарат да се замислите дали не се състарявате неусетно. Спрете да извършвате тези 4 действия още сега, за да предотвратите появата на бръчки по лицето си.

Снимка: Pixabay
Спите настрани

Спането настрани е много удобно и затова много хора избират тази поза за сън. Така обаче по кожата се образуват малки гънки, които в крайна сметка могат да се превърнат в бръчки. 41% от 1000 участници в проучване на съня във Великобритания са казали, че спят настрани. Експерти са открили, че това може да доведе до повече бръчки – особено такива, известни като „линии на съня“. Дерматологът Качиу Лий обяснява: „Тези

гънки по кожата често се появяват успоредно по слепоочията,

около очите, по страничната област на бузите и около устата. Хората, които спят от години на една и съща страна, често имат забележимо повече „линии на съня“ там“. Според специалистите спането по гръб е най-добрият начин за поддържане на кожата ви гладка.

Често гледате в телефона си

Възможно ли е безобидното влизане в Instagram на всеки десет минути наистина да ви накара да остареете по-бързо? Явно е така. Гледането в екрана за дълги периоди от време кара очите ви да се напрягат и присвиват, което в крайна сметка причинява дълбоки бръчки около очите. Според експерта по грижа за кожата Елизабет Римър гледането надолу към телефона дава малко тласък на гравитацията, карайки кожата да увисне по-бързо от обикновено. Учени са открили още, че синята светлина, която телефонът излъчва, известна още като HEV светлина, може да доведе до бръчки и преждевременно стареене на кожата.

Снимка: Pixabay
Пиете със сламка

Това правило важи и за дългогодишните пушачи, при които се получават бръчки около устата с напредване на възрастта. Набръчкването около устните, което правите, за да отпивате от сламка, е много подобно на мимиките при пушене. Дерматологът Ребека Бакст твърди: „Многократното пиене със сламка кара хората да свиват устни и така може да се появят бръчки от повтарящите се движения на мускулите. По същия начин, както

мръщенето причинява бръчки в горната част на лицето“.

Колежката ѝ Хедър Улери-Лайод уточнява, че става въпрос за доста честата употреба на сламка: „Като цяло пиенето през сламка не би трябвало да причинява бръчки. Въпреки това, всяко често повтарящо се движение може да увеличи риска от поява на такива. За да ви повлияе, би трябвало да използвате сламка, изпивайки 20 напитки на ден, което повечето хора не правят“.

Снимка: Pixabay
Миете лицето си с гореща вода

Почти всеки се наслаждава на горещите душове, но прекалено топлата вода може да доведе до по-ранно сбръчкване на кожата. Горещата вода разтапя и отмива естествените масла по кожата ви, известни още като себум. Ако миете лицето си с гореща вода, това ще направи кожата ви чувствителна и суха, лишавайки я от необходимите естествени масла, пише edna.bg. Влагата помага на кожата да запази плътен и по-млад вид. Когато тази мастна бариера липсва, кожата става суха и сърбяща в краткосрочен план. Продължителното изсушаване може да доведе до образуването на фини линии и дори бръчки. Разбира се, горещите душове са само една от причините за преждевременното стареене на кожата. Поддържайте рутинна грижа за овлажняване и почистване, богата на антиоксиданти. По този начин ще успеете да запазите вида си свеж и младежки.

Актуално

Избрано за вас