Отбелязваме 135 години от рождението на Дора Габе с прожекция на документален филм

Отбелязваме 135 години от рождението на Дора Габе с прожекция на документален филм

Сподели

Прожекция на документален филм за живота и творчеството на Дора Габе и рецитал са подготвили в родното ѝ село Дъбовик по повод честванията на 135 години от рождението на поетесата, пише БТА.

Програмата на 24 август ще започне с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Дора Габе, който се намира в двора на едноименното читалище. Жителите и гостите на селото ще могат да разгледат и музейната експозиция, което е подредена във фоайето на читалището. Тя е дарена от Съюза на българските писатели. Музейната експозиция съдържа нейни вещи, които до онзи момент са били заключени в килера на дома й, припомни Първева.

„С тази експозиция върнахме духа на Дора Габе в Дъбовик“, споделя кметът на Дъбовник Стоянка Първева.

Държавен архив – Добрич и Художествена галерия  – Добрич се включиха в честванията по повод 135 години от рождението на поетесата Дора Габе с дигитални изложби от фондовете си. Те ги показват на своите фейсбук страници.

До 31 август е срокът за подаване на предложения за носители на Националната литературна награда „Дора Габе“ на Община Добрич.

Изидора Габе (по-късно приема псевдонима Дора) е родена на 16 август 1888 г. Тя е една от най-обичаните поетеси в България приживе. Днес Дора Габе е почитана както в родината си, така и в цяла Европа. Известна е не само със своите стихове и разкази, нейните преводи допринасят и за популяризирането на чужди автори в България и обратното. Тя е помнена не само като писателка, но и като активистка за мир и правата на децата.

Актуално