От маково семе до тиква: колко голямо е вашето бебе по време на бременността ви? (СНИМКИ)

Снимка: mom 365

От маково семе до тиква: колко голямо е вашето бебе по време на бременността ви? (СНИМКИ)

Снимка: mom 365
Сподели

Започването на пътешествието, наречено „майчинството“ е емоционално пътуване, пълно с изключителни мигове на очакване и вълнение. Моментът, в който една жена разбира за бременността си, често е магичен и изпълнен с невероятни емоции. В тази статия ще проследим трансформацията на бебето седмица по седмица. От първите мигове на зачеването до последния момент преди раждането, всяка седмица представлява нов етап от този удивителен процес.

Първи триместър на бременността

Седмица 2

Овулацията може да настъпи около две седмици след началото на последната ви менструация. Ако яйцеклетката срещне сперматозоида, вие сте на път да забременеете.

Седмица 3

На 3 седмици след последната менструация – около 1 седмица след оплождането – бебето ви е малка топка, съставена от няколкостотин клетки, които се размножават бързо.

Седмица 4 – маково семе

Снимка: Babycentre

Вашето бебе, което вече официално е ембрион, е с размер на маково семе. Той е съставен от два слоя, и се развива примитивната ви плацента.

Седмица 5 – сусамово семе

Снимка: Babycentre

Вашето бебе е с размерите на сусамово зърно и прилича повече на мъничък главоч, отколкото на човешко същество. Въпреки това той расте като луд и може би забелязвате неразположения по време на бременността като болки в гърдите и умора.

Седмица 6 – леща

Снимка: Babycentre

На шест седмици бебето ви е с размер на леща. (Дължина: 5 мм.) Сърчицето му започва да бие. Възможно е да имате сутрешно гадене и болезнени гърди.

Седмица 7 – боровинка

Снимка: Babycentre

Бебето ви се е удвоило от миналата седмица и е голямо колкото боровинка. (Дължина: 1 см.) Започват да се оформят очите, носът, устата и ушите му. Вероятността да пишкате постоянно е голяма.

Седмица 8 – бобче

Снимка: Babycentre

Вашето бебе, което вече е с размерите на бобче, тежи 20 г и постоянно се движи и променя. (Дължина: 1,6 см) Ръцете и краката му израстват с паяжини на пръстите. Може да имате гадене и умора. И може да вземате решения за пренатални тестове.

Седмица 9 – грозде

Снимка: Babycentre

Бебето ви е голямо колкото зрънце грозде и тежи 27 г. (Дължина: 2,3 см). По време на 9-ата седмица то започва да прилича повече на малко човече. Може да имате сутрешно гадене и промени в настроението.

Седмица 10 – маслина

Снимка: Babycentre

Вашето бебе, което вече е с размерите на зелена маслина, тежи само 35 г. (Дължина: 3,1 см). В 10 седмици то е завършило най-критичната част от развитието си. Може би сте готови за дрехи за бременни или поне за нови сутиени.

Седмица 11 – смокиня

Снимка: Babycentre

Бебето ви вече е голямо колкото смокиня и тежи около 45 г. (Дължина: 4,1 см). В 11-ата седмица от бременността то е заето с ритане и разтягане. Но още известно време няма да усетите това.

Седмица 12 – лайм

Снимка: Babycentre

Вашето бебе е с размер на лайм и тежи 58 г. (Дължина: 5,4 см). Когато сте бременна в 12-ата седмица, то може да свива малките си пръстчета и да прави сукателни движения. Възможно е да имате киселини в стомаха.

Седмица 13 – грахова шушулка

Снимка: Babycentre

Вашето бебе е дълго колкото грахова шушулка и тежи 73 г. (Дължина: 6,7 см). То вече има изящни пръстови отпечатъци. В 13-ата седмица на бременността сте в последната седмица от първия триместър.

Втори триместър на бременността

Седмица 14 – лимон

Снимка: Babycentre

Вашето бебе, което вече е с размерите на лимон, тежи около 93 г. (Дължина: 14,7 см). Бебето ви вече изразява своите малки черти. В 14-ата седмица на бременността може да се чувствате по-енергични и с по-малко гадене.

Седмица 15 – ябълка

Снимка: Babycentre

Бебето ви е пораснало до размера на ябълка и тежи около 117 г. (Дължина: 16,7 см). На 15-ата седмица то може да движи ставите си и формира вкусови рецептори. Имате запушен нос? Това не е изненадващ страничен ефект на бременността.

Седмица 16 – авокадо

Снимка: Babycentre

През тази седмица бебето ви е с размери на авокадо и тежи 146 г. (Дължина: 18,6 см). В 16-ата седмица на бременността може да имате по-слабо гадене и по-слаби промени в настроението. Бебето ви навлиза в период на растеж.

Седмица 17 – ряпа

Снимка: Babycentre

Тази седмица бебето ви тежи 181 г, колкото ряпа. (Дължина: 20,4 см). През 17-ата седмица скелетът му се превръща от мек хрущял в кост, а пъпната връв става все по-здрава и дебела.

Седмица 18 – чушка

Снимка: Babycentre

Вашето бебе е голямо колкото чушка и тежи 223 г. (Дължина: 22,2 см). Гениталиите му са достатъчно развити, за да се видят на ултразвук. Гладни ли сте? Повишаването на апетита е нормално през 18-ата седмица на бременността.

Седмица 19 – домат

Снимка: Babycentre

През тази седмица бебето ви е голямо колкото домат и тежи 273 г. (Дължина: 24 см). По скалпа на бебето започва да пониква коса.

Седмица 20 – банан

Снимка: Babycentre

Бебето ви е пораснало на дължина колкото малък банан и тежи 331 г. (Дължина: 25,7 см). В 20-ата седмица вече сте в средата на бременността си – поздравления! Вкусовите рецептори на бебето ви вече работят.

Седмица 21 – морков

Снимка: Babycentre

Чувствате ли, че бебето ви се движи в 21-ата седмица на бременността? То е дълго почти колкото морков, тежи около 399 г. (Дължина: 27,4 см). Тези ранни трептения ще се превърнат в пълноценни ритници. Интересен факт: Бебето ви вече има вежди.

Седмица 22 – малка тиквичка

Снимка: Babycentre

Вашето бебе е с размерите на тиквичка и тежи 478 г. (Дължина: 29 см). През 22-ата седмица то може да чуе сърдечния ви ритъм. А растящият ви корем може да се превърне в магнит за ръце.

Седмица 23 – голямо манго

Снимка: Babycentre

След като сте бременна в 23-ата седмица, бебето ви има добре развито чувство за движение. То тежи колкото голямо манго – малко над 568 г. (Дължина: 30,6 см). Междувременно може да забележите подуване на глезените и стъпалата си.

Седмица 24 – царевица

Снимка: Babycentre

През 24-ата седмица бебето ви все още е дълго и слабичко, но това скоро ще се промени. Дължината е колкото на царевичен кочан и тежи около 670 г. (Дължина: 32,2 см). А нарастващата ви матка вече е с размерите на футболна топка.

Седмица 25 – папая

Снимка: Babycentre

В 25-ата седмица вашето бебе започва да трупа бебешки мазнини и да расте с повече коса. Косата ви също може да изглежда изключително лъскава. Тогава то тежи приблизително толкова, колкото папая – около 785 г. (Дължина: 33,7 см)

Седмица 26 – червено зеле

Снимка: Babycentre

През 26-ата седмица бебето вдишва и издишва малки количества амниотична течност. Това е добра практика за дишане. To тежи около 913 г, колкото едно червено зеле. (Дължина: 35,1 см).

Седмица 27 – карфиол

Снимка: Babycentre

В 27-ата седмица от бременността може да усетите, че бебето ви хълца. То също така отваря и затваря очи и дори смуче пръстите си. To e тежко колкото глава карфиол – 1,1 кг (Дължина: 36,6 см).

Трети триместър на бременността

Седмица 28 – патладжан

Снимка: Babycentre

В 28-ата седмица на бременността започва последното тримесечие. Очите на бебето ви могат да виждат светлината, която прониква през утробата ви. Теглото ви е близко до това на патладжан – малко над 1,2 кг. (Дължина: 37,6 см).

Седмица 29 – тиква

Снимка: Babycentre

През 29-ата седмица мускулите и белите дробове на бебето съзряват, а главата му расте, за да освободи място за развиващия се мозък. То е с размерите на тиква и тежи малко под 1,4 кг. (Дължина: 39,3 см)

Седмица 30 – зеле

Снимка: Babycentre

На 30-ата седмица бебето ви тежи почти 3 килограма. То е голямо колкото хубаво зеле и тежи 1,6 кг. (Дължина: 40,5 см). Възможно е да се сблъсквате с промени в настроението, несръчност и умора.

Седмица 31 – кокосов орех

Снимка: Babycentre

Сега бебето ви тежи колкото кокосов орех – почти 1,8 кг. (Дължина: 41,8 см). В 31-ата седмица силните му удари може да ви държат будни през нощта.

Седмица 32 – кейл

Снимка: Babycentre

Бебето ви се разхубавява! В 32-ата седмица на бременността разширяващата се матка може да предизвика киселини и задух. Малчуганът заема все повече място в утробата ви (матката), тежи около 2 кг и е дълго колкото стрък зеле (Дължина: 43 см)

Седмица 33 – ананас

Снимка: Babycentre

Бебето ви тежи почти колкото ананас, който е около 2,2 кг. (Дължина: 44,1 см). В 33-ата седмица на бременността може да се превивате и да изпитвате затруднения да се настаните удобно в леглото.

Седмица 34 – пъпеш

Снимка: Babycentre

През 34-ата седмица централната нервна система и белите дробове на бебето ви узряват. То е с размерите на среден пъпеш и тежи 2,4 кг. (Дължина: 45,3 см). Възможно е замайването и умората да ви забавят.

Седмица 35 –  пъпеш медена роса

Снимка: Babycentre

През 35-ата седмица бебето ви е твърде плътно в утробата ви, за да прави много салта, но вие все още усещате чести движения. Тогава то тежи колкото пъпеш с тегло 2,6 кг. (Дължина: 46,3 см)

Седмица 36 – Маруля Ромен

Снимка: Babycentre

В 36-ата седмица на бременността бебето ви наддава все повече. Скоро може да почувствате, че то „пада“ в таза ви. Малчуганът тежи над 2,8 кг и продължава да трупа килограми с около 30 г на ден, той е с размерите на маруля (Дължина: 47,3 см).

Седмица 37 – швейцарско зеле

Снимка: Babycentre

През 37-ата седмица мозъкът и белите дробове на бебето ви продължават да се развиват. То е дълго колкото стрък швейцарско зеле и тежи почти 3 кг. (Дължина: 48,3 см).  Възможно е да имате повече вагинално течение и случайни контракции.

Седмица 38 – праз лук

Снимка: Babycentre

Бебето ви има силна хватка, която скоро ще можете да проверите лично. То вече е дълго колкото праз, тежи малко над 3,2 кг. (Дължина: 49,3 см). В 38-ата седмица на бременността е разумно да следите за признаци на прееклампсия.

Седмица 39 – диня

Снимка: Babycentre

В 39-ата седмица на бременността бебето ви е в готовност да посрещне света. То е тежко колкото малка диня и тежи малко под 3,4 кг. (Дължина: 50,1 см)

Седмица 40 – малка тиква

Снимка: Babycentre

В 40-ата седмица от бременността бебето ви е с размерите на малка тиква и тежи малко под 3,6 кг. (Дължина: 51 см). Не се притеснявайте, ако все още сте бременна – често се случва да преминете датата на раждане.

Актуално

Избрано за вас