Неподозирани симптоми издават, че сме подложени на стрес

Снимка: Pixabay

Неподозирани симптоми издават, че сме подложени на стрес

Снимка: Pixabay
Сподели

Може би сте останали с впечатлението, че контролирате нивата си на стрес. Това може да се дължи на факта, че се грижите за тялото си, опитвате се да медитирате и кръвното ви е в норма. Освен това – не страдате от безсъние, сърцебиене, главоболие или други класически признаци на стрес.

Добре е да знаете, че стресът може да предизвика и други, по-малко известни симптоми. Много често те остават незабелязани, когато потънем в забързаното си ежедневие.

Не можеш да държиш очите си отворени

Случвало ли ви се е да сте толкова претоварени, че да се унесете в дрямка? Възможно е просто да сте изтощени, но също така и да изпитвате умора, причинена от стреса. Тя може да бъде емоционална, физическа или когнитивна. В много случаи дрямката може да бъде здравословна, но ако ви се струва, че дремете всеки път, когато се чувствате стресирани, е важно да видите разликата между подмладяващата дрямка и използването на съня като психологически непродуктивнo средство за бягство.

Ставаш кълбо от емоции

Когато изпитвате много емоции наведнъж – гняв, разочарование, самота, страх – организмът ви може да се почувства „атакуван“. Възможно е гърдите да ви натежават, мислите ви да се блъскат и да не можете да се съсредоточите. Може и да сте изпълнени с тревоги за бъдещето или да сте заклещени в болката от миналото. Това в света на психологията се нарича „наводнение“. Един от начините да се справим с това състояние, е да се съсредоточим върху това, което е тук и сега. Помагат различни техники като медитация  и упражнения за съзнателност.

Чувствате се смразени

В някои стресови ситуации страхът може да ни обездвижи, което е известно като реакция на замръзване. Проявява се като чувство на скованост и ограничено дишане. В случай на сериозни заплахи като физическо нападение или по време на природно бедствие, тялото ни може да премине към т.нар. дисоциация – опит да блокира реалността на животозастрашаващите рискове. Реакцията на замръзване се проявява не само при екстремни обстоятелства, но и в случаите, когато се чувстваме безпомощни заради възрастта си или след травматично преживяване.

Примирение

Друга по-слабо разпозната реакция на стрес е примирението – желанието да сътрудничиш или да се подчиниш на заплахата или похитителя, казва д-р Къртис Райзингер, началник на отдела по психиатрия и психологически услуги в Еврейския медицински център на Лонг Айлънд, Ню Йорк. Тази разновидност на умиротворяването се корени в еволюционна реакция на заплаха.

Болки в тялото

Случвало ли ви се е да се събудите с болки сякаш сте бягали маратон предния ден, но всъщност не сте стъпвали във фитнеса? В много случаи болките в тялото са физическо проявление на стреса – особено когато става въпрос за болки в кръста, мускулни и стомашни такива. Ако те са продължителни, е добре да се свържете с лекаря си или да намерите терапия, подходяща а вас.

Стискаш или скърцаш със зъби

Прекомерното стискане на зъби е значително свързано с невротизма, показва проучване, публикувано през 2017 г. в изданието „Journal of Dentistry“. Стискането или скърцането със зъби може да доведе до главоболие, болки в челюстта, и обща чувствителност на зъбите.  Също така може да предизвика счупване или разклащане на зъбите. Скърцането със зъби и обикновено се случва по време на почивка, така че често не осъзнаваме, че се случва. Редовните посещения при зъболекаря могат да ви помогнат да сте в течение на тази реакция. Може да бъде нужна и психологическа помощ, тъй като може да е знак за напрежение в живота ви, пише edna.bg.

Изяждаш чувствата си

Всички сме прекалявали с вредната храна заради стрес. Често посягаме към чипс или вафли след тежък служебен разговор или се отправяме към хладилника след кавга с половинката. Може да е много трудно да забавим темпото и да признаем, че ядем по емоционални причини, а не заради физически глад. Добрата новина е, че има ресурси за това как да спрем емоционалното хранене.

Актуално

Избрано за вас