Гледаме „Пеображението“: Еволюцията на лъжата по Кафка

Гледаме „Пеображението“: Еволюцията на лъжата по Кафка

Сподели

„Преображението“ по едноименния роман на Франц Кафка е новото заглавие в афиша на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Премиерата на спектакъла с режисьор Веселка Кунчева е на 30 май.

Историята разказва за превръщането на търговския пътник Грегор Замза в огромно насекомо

Водеща тема, върху която се фокурсира  творческият екип на спектакъла, е лъжата и нейното присъствие в обществото днес.

Кафка е считан за една от основните фигури в литературата на ХХ век. Текстовете му обединяват елементи от реализма и фантастиката, а основните теми, които присъстват са тези за отчуждението, вината и абсурда.

Името на Веселка Кунчева стои зад знакови театрални спектакли в естетиката на кукления театър за възрастни

Съчетава елементи от различни сценични изкуства с авторски и актуален прочит на проблемите в текста. И в „Преображението“ тя отново работи с дългогодишния си сформиран екип, сред които са имена на отличавани артисти в театралната среда. По написването на текста за спектакъла работят Веселка Кунчева и Полина Христова. Сценограф е Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, а хореографи са Явор Кунчев и Дорина Пунчева.

Актьорският състав включва Борис Върбанов, Теодор Ненов, Ива Кънева, Гергана Цакова, Недиляна Павлик, Константина Гоергиева, Пепа Манева, Йордан Ангелов, Гринго-Богдан Григоров и Калоян Лулчев.

По време на репетеции творческият екип изследва как човек се трансформира от детството си,

от социума, от работното си място. По какъв начин му влияят приятелските и любовните връзки и как лъжите изместват ценностите в човека и променят неговото съществуване.

Билети за спектаклите може да закупите от касата на театъра или онлайн на Програма – ДТ Никола Вапцаров | Entase.

Актуално

Избрано за вас