Що е то йога на смеха и какви ползи крие за здравето ви?

Снимка: Getty Images

Що е то йога на смеха и какви ползи крие за здравето ви?

Снимка: Getty Images
Сподели

Понякога чувствате ли се твърде стресирани и депресирани? Ако отговорът ви е – да, то може би трябва да пробвате йога на смеха. Какво представлява тя? Това е програма за упражнения, разработена от индийския лекар д-р Мадан Катария, при която всеки може да се смее, без да разчита на вицове или комедии. Практикува се в повече от 110 държави.

Тя съчетава смехови упражнения с йога дихателни техники (пранаяма), които доставят повече кислород в тялото и мозъка ни и ни подтикват да се чувстваме по-енергични и здрави. 10 до 15 минути упражнения

могат да намалят стреса, да укрепят имунната ви система

и да поддържат позитивното ви мислене в трудни моменти.

От векове знаем, че „смехът е най-доброто лекарство“, а науката също вече го е доказала. И все пак досега не е имало надежден метод за внасяне на повече смях в живота на хората. В повечето случаи хуморът и шегите не действат и няма много причини, които да ни накарат да се смеем. Йога на смеха е инструмент, който „доставя” ползите от смеха „по команда“ и при поискване, без да разчита на външни условия.

Концепцията на йога на смеха се основава на научни изследвания, които доказват, че

тялото не може да направи разлика

между умишлен/волеви и истински смях. Човек получава същите физиологични и психологически ползи, пише laughteryoga.org.

Ползи от йогата на смеха

Според йогийската концепция за дишането издишването трябва да е по-дълго от вдишването, за да можете да се освободите от застоялия въздух в белите дробове. Смехът като форма на упражнение е чудесен начин за по-дълго издишване.

Смехът помага да промените настроението си в рамките на няколко минути, като освобождава ендорфини от мозъчните ви клетки. Ще останете весели, в добро настроение през целия ден и ще откриете, че се смеете повече, отколкото обикновено.

Йогата на смеха е като аеробно упражнение (кардиотренировка), което увеличава сърдечния ритъм, кръвообращението и по този начин отпуска мускулите.

Освен това –

намалява стреса и укрепва имунната система.

Няма да се разболявате лесно, а ако страдате от хронично здравословно състояние, ще се излекувате по-бързо. Важно е да отбележим, че качеството на живота ни зависи от това на нашите взаимоотношения. Смехът е чудесен свързващ елемент между хората и е белег за качествена грижа. Не на последно място той помага да се създаде положителна психическа нагласа за справяне с негативни ситуации и хора. Той дава надежда и оптимизъм, за да се справите с трудните моменти.

Актуално

Избрано за вас