Основателят на Cameo Italiano Джино ди Лука: Намерих камея, изработена от баща ми, на сергия пред катедралата “Александър Невски”

Снимка: Cameo Italiano

Основателят на Cameo Italiano Джино ди Лука: Намерих камея, изработена от баща ми, на сергия пред катедралата “Александър Невски”

Снимка: Cameo Italiano
Сподели
  • Живеем в свят, в който ценностите на занаятчиите постепенно изчезват.
  • Камеята винаги е била предпочитан камък от аристокрацията. 
  • Нося отговорност да продължа наследството на Торе дел Греко.
  • Баща ми заработвал по улиците, за да пести за курсове по дизайн.

Изящество, класа и история са трите думи, които най-добре биха описали италианската марка бижута Cameo Italiano. Как една

семейна компания покорява сърцата на милиони

хора по света със своите произведения? – Разчита на вековна традиция в изработка на своите камеи. В продължение на над два века занаятчиите от градчето в Южна Италия Торе дел Греко се препитават, като гравират камеи от раковини. Живеейки в технологичен апогей, вероятно много хора биха предположили, че процесът по изработката им вече е напълно механизиран. Е, имам изненада за вас – всяка една камея се изработва от екипа на компанията ръчно в продължение на дни. Основателят на Cameo Italiano Джино ди Лука изтъква, че със своето творчество те искат отново да върнат на “мода” истинските занаятчии и ръчната изработка. Те се стремят към една Италия без технологии, в която

значение има единствено предлаганият продукт,

а не лицето, което го рекламира. 

  • Интервюто е реализирано със съдействието на официалния представител на марката за България – Goto Jewellery and diamonds.
Снимка: Cameo Italiano

– Здравейте, г-н Ди Лука. Радвам се, че ще можем да представим детайлно невероятните бижута на Cameo Italiano пред българската публика. Бих искала да се върнем близо 70 години назад във времето, когато вашият баща Микеле Ди Лука създава първата си камея. Бихте ли ни разказали малко повече за това?

– Баща ми е роден в бедно семейство – социален статус, който по онова време е бил характерен за нашия град Торе дел Греко. Загубил е неговия баща, когато е бил на 5 години, заради което е бил принуден да търси начини да изкарва пари, за да се грижи за майка си и двамата си по-малки братя. Извършвал е почти всякакви възможни дейности. Често е

купувал плодове от пазара и ги препродавал на улицата

това била системата, която използвал, за да се поддържа жив. С парите, които получавал, успявал да нахрани семейството си, но и да спести за курсове по дизайн. Обичал е да рисува своите дизайни с моливи. Благодарение на своята дизайнерска страст, той за пръв път се запознава с изкуството за изработване на камеи. Именно така среща и майка ми. Тогава тя е била занаятчия, който е  изработвал камеи. Нейният баща също е бил в бизнеса. Двамата ми родители са се издържали по този начин, след като Втората световна война довела до криза в редица части на Италия. Тогава те се присъединяват към армията. След като се женят – поемат по свой независим път в света на камеите. Те създават свой собствен бизнес, наемат млади занаятчии и след няколко години

името Ди Лука се превръща в синоним на камея

в Италия, САЩ и Япония.

– Какво вдъхнови Вас и братята Ви да продължите работата им?

– Отгледан съм в дом, където прахът от раковини е във всеки ъгъл на къщата. Докосвал и сортирал съм ги още когато бях на 12. Образованието ми беше ориентирано към търговията и от ранна възраст баща ми ме подтикваше да пътувам в чужбина, за да уча бизнес.

– Торе дел Греко е единственото място в света, където се гравират камеи от раковини. Вашето семейство е в този бизнес от три поколения. Това кара ли Ви да се чувствате сякаш създавате история със своите занаятчийски умения?

– Торе дел Греко в действителност е единственото място в света, където камеите се гравират ръчно от морски раковини. Тази дейност

стартира още преди 225 години.

Дотогава те са били изрязвани върху камъни от ахат (камък, който е имал различна твърдост от тези, които се предлагат в търговската мрежа днес). Моят бизнес и историята на родния ми град са толкова тясно свързани, че наистина се чувствам като човек, който носи голяма отговорност да продължи това наследство.

Снимка: Cameo Italiano

– Кое е най-важното послание, което искате да предадете със своите бижутерски изделия?

– Живеем в свят, в който ценностите  на занаятчиите постепенно изчезват. Искаме да вървим срещу течението и да предадем точно това послание: Истински занаятчии, ръчна изработка, Италия без технологии. За нас преди всичко са важни

проектирането и създаването на ръчно изработени шедьоври,

които да са пред очите ви. Така ще успеете да прецените качеството им и да си ги закупите, без да е необходимо някой да ви убеждава за покупката предварително.  

– Бих искала да разкриете повече подробности относно процеса на изработка. Колко време отнема създаването на една камея – от намирането на идеалната раковина до нейното гравиране?

– Производството на всяка една камея е продължителен процес. Той никога не се извършва от началото до края на едно и също парче. Обикновено пускаме в производство повече бройки – парчета, които са различни едно от друго. Трябва да се изправим пред раковината с конкретни цели в ума си. Точно тогава тя ще ви заговори коя част от нея ще бъде най-подходяща за определен дизайн на камея. Изработката на 10 такива може да отнеме един ден, ако в направата ѝ се включат двама души. Това са средностатистическите данни за производството. Съществуват обаче и единствени по рода си

уникални произведения, които стоят на бюрото на художника със седмици

преди да им бъде дадена „зелена светлина” от екипа, занимаващ се с продажбите.

– Трябва ли да намерите конкретна раковина, за да създадете пръстен/ гривна или колие?

– Абсолютно! Раковините не са като платно, върху което можете да нарисувате каквото пожелаете. Всяка от тях

има свой собствен глас, своя собствена история,

която да разкаже. Колкото повече раковини имаме под ръка, толкова по-лесно можем да изберем най-подходящата част за дадено бижу. Независимо дали става дума за гривна, пръстен или брошка.

– Колко майстори участват в изработката на една камея?

– Един занаятчия отговаря за изрязването на черупката, друг планира коя част от нея да бъде използвана за дадена част от бижуто. Трети се занимава с оформянето на избраната част от черупката, а четвърти със самото гравиране.

Снимка: Cameo Italiano

– Кои са основните качества, които трябва да притежава един занаятчия, за да може да изработва камеи?

– Един майстор на камеи трябва да придобие нужните умения, но и да има вроден талант, за да се впусне в това завладяващо пътешествие. Вроденият талант е нещо, което или притежавате, или не. Това ще открият преподавателите в училището по изкуства в Торе дел Греко, където обучаваме бъдещите си художници. Именно по време на този учебен процес, а по-късно и следващия период на обучение във фабриката, бидейки

рамо до рамо с експерти занаятчии,

можете да придобиете уменията, необходими, за да станете отличен занаятчия.

– Вашата марка предлага десетки колекции с изключително красиви имена. Как избирате своите проекти?

– Екипът ни се състои от около 35 майстори като всеки от тях има по няколко млади асистенти. Идеите се обсъждат свободно във фабриката и малките работилници. Те периодично биват докладвани по време на месечните срещи, които провеждаме с всички занаятчии и с главния ни дизайнер Анна. На тези кръгли маси идеите се дискутират, а Анна ги обединява и оттам се създават

колекции, които се кръщават на източника на вдъхновение.

Темите могат да бъдат разнообразни – музика, пейзажи, известни художници или дизайнери.

– Дизайнът на Вашите камеи носи аристократичен привкус. Означава ли това, че те са предпочитани от висшето общество?

– Камеята винаги е била предпочитан камък от аристокрацията. Имаме много примери за камеи в историята, които са принадлежали на кралски семейства и много важни хора. Най-показателният пример е

тиарата, която Наполеон поръчва за съпругата си

Жозефина. В нея има именно камеи. И до днес тя се използва от кралицата на Швеция. Дори и в днешно време потребителите, които биха си закупили наш продукт, принадлежат към висшите прослойки на обществото. Te са с по-високо от средното културно ниво. Човек, който харесва камеи, обикновено обича изкуството във всичките му форми.

Снимка: Cameo Italiano

– Не мога да не ви попитам за периода на Covid пандемията. Италия беше една от най-тежко засегнатите страни. Как успяхте да задържите бизнеса си „на повърхността“ в този критичен момент?

– 2020 г., 2021 г. и по-голямата част от 2022 г. бяха изключително труден период за Cameo Italiano. Клиентите ни обикновено пристигат от различни части на света, но затварянето на границите възпрепятства пътуванията им. За щастие, от началото на 2023 г. търсенето на продуктите ни се възобнови, а интересът продължава да расте и до днес.  

– Друг сериозен проблем за предприятията, предлагащи занаятчийски продукти, са фалшификатите. Как се справяте с тази порочна практика?

– Машинно произведените пластмасови камеи винаги са съществували. Те  обаче

никога не са представлявали опасност

за нашите продукти. Могат да бъдат фалшифицирани продукти, които не са съдържателни и разчитат основно на маркетинг стратегии. В нашия случай исканата цена за всички продукти на Cameo Italiano в голяма степен отразява стойността на материала и най-вече тази на способностите на нашите майстори.

– Кои са чуждестранните пазари, с които работи Cameo Italiano? Продавате ли продуктите си в България?

– Продаваме продуктите си в България. Най-големият ни партньор е компанията Goto Jewellery and diamonds. Те разполагат с няколко бутика, където са изложени нашите продукти. Освен в България, продаваме в много страни в Европа. Сред най-големите ни пазари са САЩ, Япония, Корея и Китай.

Снимка: Cameo Italiano

– Посещавали ли сте България?

– На 7 февруари 2019 г. аз и съпругата ми бяхме на служебно посещение в София. След края на работния ден отделихме малко време да посетим катедралата „Александър Невски“. Когато излязохме решихме да разгледаме градинката, която се намира пред нея, където беше разположен битпазар. Попаднахме на една сергия, където се продаваха няколко стари камеи. Търговецът се опитваше да ни ги представи за френско производство. Аз обаче оспорих твърденията му, тъй като бях убеден, че фигурите са изваяни в нашия град в Южна Италия около 1960 г. Той изглеждаше сякаш не ни вярва, но точно в този момент погледът ми се спря върху една конкретна камея.

Беше невероятно! Разпознах творба на баща си.

Казах и това на продавача, но той продължаваше да не ми вярва. Тогава реших да нарисувам малка скица на логото, което предполагах, че стои на гърба на камеята. Той я обърна и за всеобщо удивление наистина открихме първата буква от името на баща ми отзад – М. Това, което прави цялата история още по-внушителна, е, че на 7 февруари баща ми имаше рожден ден. Той почина няколко години преди посещението ни в България.

– Говорейки за семейство, бих искала да насоча вниманието Ви към Коледа. Дойде времето да купим подаръци за своите близки. Бихте ли посъветвали нашите читатели как да изберат най-подходящите бижута?

– Cameo Italiano има няколко колекции „в ръкава си”. Нашето предложение за коледния сезон е да се спрете или на колекцията „Балет“ от гривна и колие с централно разположена камея и перли.  Ако искате да добавите светла нотка към тоалета си за празничния сезон, може да се спрете на колекциите „Sunrise“, „Luci“ или „Sissi“.

– Бихте ли ни казали какво да очакваме от Cameo Italiano през 2024 г.?

– Популярността на марката нараства в световен мащаб и очакваме да отворим още два водещи магазина в Италия. Един от тях ще бъде в Рим, а другият – във Флоренция.  Очаквайте повече злато и скъпоценни камъни в дизайна на бижутата ни през 2024 г. 

Актуално

Избрано за вас