Мистерията на Свети Валентин – пълно сърце за празен джоб

Мистерията на Свети Валентин – пълно сърце за празен джоб

Сподели
Кратък преглед на легендите около празника и резюме на колоритните начини за отбелязването му по света

Обратното броене до Свети Валентин започна. Любовта е във въздуха, а докато сърцата ни се изпълват с еуфория от споделените ендорфини, джобовете изтъняват. Всяка година този празник натиска мощен консуматорски спусък, след който влюбените със слаб ангел и широки пръсти в продължение на седмици

намират в хладилника си само ток и някоя наръфана солета

В САЩ 14 февруари е в ТОП 3 на най-оборотните дати за бизнеса след Деня на майката и Коледа. Дори след пандемията и последвалата я безработица хората не кастрират бюджета си за това специално „Обичам те“, маркирано с розов брокат в календара. Според данни на Националната федерация на търговците на дребно, за последните 2 години над 53 % от пълнолетните поданици на Байдън празнуват Свети Валентин. Финансовият стимул за икономиката в цифри се свежда почти до 24 милиарда долара, и то само за месец февруари.

И ако средностатистическия американец

брои до 200 долара за цветя, картички и бонбони,

при българина картинката е почти същата, но в лева. И това е минималния бюджет само за подаръци. Тук не включваме разход за „Уау!“ вечеря на свещи, изложби или екстремни преживявания с романтична режисура и годежен пръстен за реквизит.

Независимо дали празнувате с гола сватба в Ямайка, или с „Бяла роза“ в квартална кръчма, Денят на влюбените е индустрия за милиарди

Извън опитите да бъде комерсиализирана и празнувана в един единствен ден, любовта в чистия си и най-земетръсен образ е адски неблагодарна кучка. Тя връхлита, непридвидима като инфаркт, и е неловко ангажираща като пубертет по бели гащи. Тя е сила, която може да ви счупи, ако се опитвате да я рационализирате. Или подцените. Тя е шефът, а вие подчиненият.

Общуването ви се лута сеизмично между война и мир

Изисква ужасно много битки и усилия, 24/7. Целогодишно. Единственият начин да опитомите тази любов – истинската, която ви движи отвъд светофара на битовизмите, оргазмът, и всички търговски планове на егото, е да се смирите. И да сте честни с нея. Да я прегърнете с всичките й бодли и да я живеете и въпреки, и заради тях. Тогава Свети Валентин ще ви е цяла година. При това на цената на едно заредено с кофеин „Добро утро“, по-голямото парче от тутманика в момент на криза, или мълчалива разходка под дъжд през август.

Ако вече съжалявате, че сте изчели текста до тук в очакване на най-горещите оферти за романтично бягство в Банско и Хисаря, спокойно. Отклонението ни става още по-лирично. Следва кратък преглед на легендите зад Свети Валентин и резюме на колоритните форми за отбелязването му по света.

Майстор на забранените сватби

Историята познава няколо версии за първообраза на Свети Валентин. Според една от тях той е свещеник, осъден на смърт от римския император Клавдий II. Отказва да стане езичник и попада в затвора. Преди да бъде екзекутиран, успява да излекува дъщерята на надзирателя си. Върнал й зрението и изживели бурен, но кратък романс предивд трагичната му кончина.

Друга легенда показва Свети Валентин като свещеник, чиято тясна специалност били забранените сватби. Действието отново се развива в Римската империя по времето на Клавдий II, който предприел необичайна стратегия да разшири армията си. Отнел със закон на по-младите си поданици възможността да създават семейства.

Свети Валентин носел пръстен със знака на Купидон и това го правело разпознаваем сред влюбените войници.  Като предшественик на картичките, които днес познаваме като „валентинки“, той раздавал хартиени сърца. Целта им била да напомням на християните за любовта към Бог.

Извън романтичния ореол на преданията

за Свети Валентин, историците  свързват иконичния статус на 14 февруари като Деня на влюбените с поема на средновековния автор Джофри Чосър. Създадена през 1375 г., Parliament of Fowls разказва за начина, по който птиците си намират партньори. Тя е посветена на брака на английския крал Ричард II с Ана Бохемска след 5 годишни преговори за съюза.

География на любовта

Древните римляни празнували 14 февруари, като отправят молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсят мъж, пишели писмо. Хвърляли го в дълбока кутия, а този, който го извадел, ставал техен съпруг.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на валентинки.

В Япония и Корея празникът датира от 1930 г. В Япония в Деня на влюбените подаръци получават само мъжете. Празникът за жените идва месец по-късно, на 14 март, а денят е наречен „Белият ден“. Противно на Япония, в Корея съществува традиция на „Черния ден“, в който всички самотни мъже се събират и се напиват безпаметно.

В  Дания мъжете подаряват изсушени бели цветя

на избраниците си, а в Ямайка Свети Валентин се отбелязва с масови голи сватби на плажовете. В Бразилия Денят на влюбените се празнува на 12 юни, като девойките извършват магически ритуали за привличане на ергените. В Израел празнуват в края на лятото. Момичето може само да предложи ръката си на момчето, което избере.

Германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин за покровител на лудите.

На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя

Поляците вярват в чудотворната сила на любовта и затова считат за свой дълг да отидат на църква и да се помолят за семейно щастие.

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се докоснат до греха на този ден са тежко наказвани. В магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца. Властите смятат, че „гибелната западна традиция“ обърква умовете на младото поколение в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

Актуално

Избрано за вас