Павел и Александра от „Гунди – Легенда за любовта“: Ще бъдем щастливи, ако вдъхновим хората да обичат

Снимка: Междинна станция

Павел и Александра от „Гунди – Легенда за любовта“: Ще бъдем щастливи, ако вдъхновим хората да обичат

Снимка: Междинна станция
Сподели
  • В „Гунди – Легенда за любовта“ става въпрос за любови в много аспекти.
  • Двамата имахме достъп до всички възможности на лични и  архивни кадри, които имаме по темата, за да репрезентираме духа на това време. 
  • Всички се грижим за това в кадър да влиза само най-доброто.
Снимка: Междинна станция

Красота и талант на големия екран ще видим от 18-ти октомври в  кината, когато е премиерата на най-дългоочаквания филм  „Гунди – Легенда за любовта“. Актьорският тандем Павел Иванов и Александра Свиленова влиза в ролите на влюбените Георги Аспарухов и Величка Маркова-Лита, за да ни покаже, че обичта е възможна. Младите таланти са изправени пред най-голямото си предизвикателство – това да въвлекат зрителя в една различна епоха и да го подтикнат отново да се влюбят в тази футболна легенда. 

При моята среща с тях, която се състоя преди месец, останах много изненадана, когато разбрах, че младите актьори все още не бяха гледали филма. Вълнението се четеше в погледите им. Поведението им също издаваше симпатичното притеснение преди голямата премиера в кината. Те споделят, че усещат този проект като мисия и отговорност, както към почитателите на киното, така и към футболните фенове. 

Преди броени дни, на 9-ти октомври, тяхната мечта се превърна в реалност. Арена София ги посрещна с оглушителни аплодисменти. Близо 8 000 души крещяха техните имена. Треперещи гласове и насълзени очи, така тези млади таланти ще запомнят своя грандиозен кино дебют, за който публиката ще говори дълго.

Снимка: Междинна станция

– Какво знаехте за личността Георги Аспарухов – Гунди преди да се явите на кастинга за филма?

Павел: Знаех за господин Аспарухов, че е бил легендарната деветка на националния отбор на България и на футболно дружество “Левски”. Бях наясно, че е имал огромен отскок и се е славил със способността да сваля топки от големи височини и да центрира ниско долу и в средата на вратата. Тези основни очерци на неговата игра правят най-голямо впечатление.

Те стигнаха до мен още в детството.

Знам за неговите хубави отигравания с дълбоки плонжове със задни ножици. Това са неща, които ние като деца имитирахме в квартала. Макар че го правихме неуспешно на цимента, това не ни спираше да опитваме. 

Снимка: Междинна станция

Александра: Моята майка е човекът, който винаги е държал да знам кои са били великите личности на България. Имам своите познания по темата. Разбира се, не в спецификите на играта.

– Павел, каква беше спортната подготовка,  през която преминахте, за да поемете тази роля?

Павел: Дълга, постоянна и напоителна. Изискваше няколко години работа и подкрепата на много добри експерти в областта на футбола.

– Как се почувствахте, когато разбрахте, че сте били първият избор за тази роля – не само за екипа, но и за съпругата на Георги Аспарухов – Величка Маркова, която открива във Вас дори визуална прилика? 

Павел: Обърнах внимание на приликата между нас, едва когато ми споменаха за нея. Да, може би в действителност имаме сходства в ръста и в цвета на косата. Ако тези детайли са били причината на екипа, който стои зад филма, да се обърне към мен, то

това е хубаво и важно за всички нас, защото помага на екранния образ да оживее. 
Снимка: Междинна станция

– Какви от качествата на легенда като Гунди искате да запазите за себе си? 

Павел: Постоянството, дисциплината и любовта към професията и към семейството са качествата, които със сигурност бих искал да опитам да запазя.

– Александра, ключово за Вашата роля е, че през цялото време имате до себе си ментор на снимачната площадка в лицето на Величка Маркова. Кой беше най-важният урок, който научихте от нея? 

Александра: Хубавото е, че тя не е само мой, а ментор на целия проект. Детайлите около всеки един етап на продукцията бяха съгласуван с нея. На първия снимачен ден тя ми каза:

 „Всичко ще бъде наред“.

И до ден днешен смятам, че това е нещо, което трябва да си повтаряме. Нещата се нареждат с нужното постоянство, сила, дисциплина и любов. Има снимки от тази наша първа среща, на които аз плача. Истината е, че дори не си я спомням толкова добре. В съзнанието ми се е запечатал само емоционалният заряд, с който тя изпълни всички нас. 

Снимка: Междинна станция

– Как успяхте да пресъздадете “характера” на социализма? Как едни млади хора изиграха толкова убедително времена, които не помнят? 

Павел: Постигането на това е изцяло заслуга на екипа, който стои зад камерата. Режисьорът Димитър Димитров и операторът Борис Славков са експерти в областта. Всички се грижим за това в кадър да влиза само най-доброто, защото носим отговорността да репрезентираме духа на това време. 

Александра: Двамата имахме достъп до всички лични и  архивни кадри по темата, с които продукцията разполага. В моя случай те не са много, но пък за сметка на това – аз мога да черпя информация от кадри, направени в днешно време. 

Снимка: KEY Events & Communication

– Заглавието на лентата не е “Гунди”, а е “Гунди – Легенда за любовта”. Как мислите – ще вдъхнови ли този филм хората да обичат?

Павел: Ще бъдем щастливи, ако филмът даде възможност на зрителите да се запознаят с истинската любов. Ако за тях това е хубав пример или ги вдъхновява и предизвиква, те също ще получат своя шанс да изживеят такава. 

Александра: Става въпрос за различни форми на любовта – към човека, към призванието ти. Тази гледна точка разгръща голям спектър, от който може да се черпи вдъхновение.

Вълнувате ли се за премиерата на филма. Съществува ли доза притеснение от това как ще го приемат зрителите?

Павел: Нашата работа не приключва само със заснемането на филма. Ние участваме и в неговото разпространение на големия екран пред зрителите. Това е наше притеснение, вълнение, работа и задължение.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас