Екземпляр от първите комикси със Супермен се продаде за 6 млн. долара

Снимка: Heritage Auctions

Екземпляр от първите комикси със Супермен се продаде за 6 млн. долара

Снимка: Heritage Auctions
Сподели

Екземпляр от комикс с първата поява на супергероя Супермен от 1938 г. е продаден за рекордните 6 млн. щатски долара, съобщи Асошиейтед прес.

Според аукционната къща „Херитейдж Окшънс“ (Heritage Auctions) рядкото копие на първия брой на „Екшън Комикс“ (Action Comics No. 1) е продадено на анонимен купувач в четвъртък. Цената от 6 млн. долара превръща книгата в

най-скъпия комикс продаван някога на търг.

„Херитейдж Окшънс“ определя първия брой на „Екшън Комикс“ като „най-важния комикс, публикуван някога“. Супермен, който се появява за първи път през пролетта на 1938 г., „остава изключително подобен на версията“, която съществува в комиксите и и на големия екран. Когата е бил издаден за първи път преди 86 години, комиксът е струвал само 10 цента на брой.

Снимка: Heritage Auctions

В допълнение към появата на Човека от стомана книгата представя и централната любовна история на супергероя и журналистката Лоис Лейн.

Днес има само 100 оцелели екземпляра

от този брой от общо 200 000. Отпечатани са от National Allied Publications, предшественика на „Ди Си Комикс“. Въпреки годините си този комикс все още е в много добро състояние, с наситени цветове и малко износена горна част.

Историята, написана от приятелите Джери Сийгъл и Джо Шустър, разкрива произхода на Супермен като извънземно дете, изпратено на Земята, за да избяга от унищожаването на своята планета, и представя любовта му към Лоис Лейн.

Продажбата на първия брой на „Екшън Комикс“ беше част от четиридневен аукцион, на който бяха предложени няколко известни супергерои и редки комикси с тяхно участие.

Актуално

Избрано за вас