„Everybody, царевичката ми яко пари“ – най-култови бисери от плажа

Снимка: Pixabay

„Everybody, царевичката ми яко пари“ – най-култови бисери от плажа

Снимка: Pixabay
Сподели

Пясъкът е нагорещен, морето солено и няма нищо по-хубаво от топла царевица на плажа. Лежейки на пясъка често може да видите търговци, които искат да ви продадат всичко от царевица, гевреци, понички, морски раковини, рапани или ръчно правени бижута. 

Търговците на плажа са изключително атрактивни. Обикаляйки покрай шезлонгите и предлагайки стоката си на висок глас те се стремят да бъдат забелязани от всички.

Почерняла кожа, шапка, чанта „бананка“ на кръста и екстравагантен характер –

всичко това в едно създава култовата фигура на продавачите на плажа, без които българското черноморие нямаше да бъде същото. 

Те изимслят уникални бисери, за да рекламират стоката си. Днес ще разгледаме част от изразите, които са достойни да влязат в плажното народно творчество.

Няма как да не започнем с вече твърде известното и дори леко изтъркано – „Който разбира, тук се спира“ и друга вариация „Който разбира, мойта царевичка избира“.

Широко известно е, че прекарвайки време във водата магически излизаш по-гладен. Така че продавачите на царевица добре знаят това: „Айде не ми се правете, че не сте гладни коремчето ви курка, като питбул лай“, викат те.

По родното ни черноморие разбира се има много чужденци, така че

продавачите не пропускат да вплетат знанията си по английски:

„Everybody, царевичката ми яко пари“, „Царевейшън, гаврейшън, витаминейшън с плейстейшън“, „Който не ядейшън много ще съжалейшън“.

А ако се чудите какви са предимствата на царевицата, продавачите обясняват и това: „Царевичката освежава сърцето, махва кариес, лекува болни зъбки, една седмица, гаранция Франция“, „Витамини, протеини, калций, магнезий, желязо, камък“, „Супер царевичка, кукуруз… А, B, C, капка за сърце, помогнете на бедния да си купи едно BMW-це“.

Следват бисери като: „Часовникът щрака, царевичката ви чака“, „Кукуруз Долче и Габана, завърти кочана“, „Следващият, моля – жълтата японска магия“. И разбира се неизменното – „Парат, не се барат“.

Ключово е, четейки всички тези фрази да си представите акцента и начина, по който продавачите ги произнасят.

Като цяло продавачите по плажа са емблематични.

Стъпвайки на пясъка те сякаш влизат в роля, пеят, танцуват. Има и такива, които изпълняват цели музикални произведения и накрая, когато хората си плащат не е сигурно дали е за царевицата, или за „музиката“. Често повечето от тях си акомпанират с щипката и използват солницата за реквизит. А в момента, в който видят, че някой ги снима „представленията“ им стават още по-интересни.

Определено продавачите по плажа са гаранция за добро настроение и хората често им се радват повече, отколкото ги гледат неодобрително. Само си представете почивката си на плажа без провиквания като „Царевица – обезмаслена, с масло, сирене, домат“. Не би било забавно…

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас