Емблематичният петел на „Нотр Дам“ в Париж ще бъде издигнат отново на върха на катедралата

Снимка: AP Photo/Michel Euler

Емблематичният петел на „Нотр Дам“ в Париж ще бъде издигнат отново на върха на катедралата

Снимка: AP Photo/Michel Euler
Сподели

Емблематичният петел на „Нотр Дам“ ще бъде издигнат отново на върха ѝ днес следобед, съобщи агенция Франс прес. Това е следващата голяма стъпка към възстановяването на парижката катедрала, пише БТА.

На 15 април 2019 г. пожар пламна в катедралата “Нотр Дам” в Париж. В продължение на няколко часа огънят унищожи две трети от покрива. Пострадаха уникални стъклописи, реликви на ранното християнство, произведения на изкуството и петела, който възстановяват днес. Беше разрушен и шпилът на “Нотр Дам” – кулата-стрела, изградена през 19-и век.

Автор на новия петел е главният архитект на френските исторически паметници Филип Вилньов. Петелът ще бъде благословен от архиепископа на Париж Лоран Улрих. След това декоративният елемент ще бъде издигнат до върха на кулата на 96 метра височина.

Петелът носи реликви, спасени от огъня и важни за католиците – част от трънния венец на Исус Христос, част от костите на свети Дени, който е първият епископ на Париж през трети век, както и част от костите на светата покровителка на Париж Женевиев, живяла през пети-шести век.

В петела ще има вградена запечатана тръба с имената на всички хора, участвали във възстановяването на катедралата.

По реконструкцията и реставрацията на парижката катедрала „Нотр Дам“ работят около 2000 души. Предвижда се възстановяването ѝ да приключи до 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри.

Актуално