Гигантска планета Марс се появи в катедралата в Питърбъро

Снимка: Bob Pitchford

Гигантска планета Марс се появи в катедралата в Питърбъро

Снимка: Bob Pitchford
Сподели

Извънземно произведение на изкуството, изобразяващо планетата Марс, се появи на централно място в Питърбъро, предаде BBC.

Арт инсталацията „Марс: Война и мир“, обикаля страната на национално турне и в момента е изложен в катедралата в Питърбъро за целия януари.

Тя е

с диаметър седем метра

и включва подробни снимки на марсианската повърхност, направени от НАСА.

„Това е възможност за хората да се замислят за историята на човешките конфликти по света“, казва авторът на изложбата Люк Джеръм. Инсталацията е придружена от аудиокомпозиция на награждавания композитор Дан Джоунс, включваща звуци от морето, пустините и клипове от мисиите на НАСА до Марс.

Снимка: David Chan

Авторът казва още: „Идеята на тази творба е, че катедралата е убежище и място за съзерцание, а Марс е символ на войната. Надявам се, че тя ще ни помогне

да се замислим и наистина да оценим живота си на Земята“.

„Надявам се, че посетителите ще се почувстват пренесени в негостоприемната пустиня на Марс, като същевременно ще се замислят за реалността на войната за обикновените общности от хора на нашата планета“.

Тази инсталация не е първата му в катедралата. Модели на Луната и Земята също са красили мястото. Луната е създадена с помощта на хиляди сателитни снимки на НАСА, а

моделът е 500 000 пъти по-малък

от истинските размери на небесното тяло. Арт инсталацията с планетата Земя пък е посетена от повече от 37 000 души.

Изложбата е с вход свободен и „дава възможност на семействата в целия град да очакват с нетърпение да я видят“, казва Пол Стаинтън, ръководител на отдела по маркетинг към катедралата.

Творбата ще бъде изложена от 9 до 29 януари и може да бъде видяна включително и вечер.

Актуално

Избрано за вас