Звездите Мишлен и нестандартната история зад създаването им

Снимка: Shutterstock

Звездите Мишлен и нестандартната история зад създаването им

Снимка: Shutterstock
Сподели

Изисканите заведения за хранене често се оценяват с помощта на системата – звезда на Мишлен (Michelin Star). В нея могат да бъдат присъдени максимум три звезди. Това е признание, което съществува от повече от век и идва с много особена история.

Оценката със звезда Мишлен се появява като плод на въображението на Андре и Едуар Мишлен – същите братя от Франция, които поставиха началото на световноизвестната марка гуми. Тя се превръща не само в стандартен еталон за изискани заведения за хранене, но и хитър трик за изграждане на свой собствен пазар.

Какво означават звездите:

  • Една звезда: Много добър ресторант
  • Две звезди: Отлично готвене, което си струва да опитате
  • Три звезди: Изключителна кухня, която си заслужава специално пътуване

Първото ръководство на Мишлен всъщност изобщо не включва никаква система за оценка на ресторанти. То е в тираж от 35 000 копия и включва карти, както и инструкции как да се ремонтират и подменят гуми. Въпреки че включва информация за ресторанти, първото издание е отпечатано, за да покаже удобствата, предлагани по пътя.

Действителната оценка със

звезда Мишлен се появява едва през 20-те години на миналия век,

след края на Първата световна война с желанието на братята да подобрят първата карта. Картата се превръща в алманах с платен абонамент. Първите звезди Мишлен са дадени през 1926 г.

Второто издание на ръководството е ограничено само до ресторанти във Франция, които в онзи момент могат да получат само една звезда. В първите дни да имаш звезда Мишлен просто означава, че твоят ресторант е „заведение за изискана кухня“.

Едва през 1931 г. системата се разширява от една на три звезди.

Изненадващо, рейтинговата система не достигна известност в САЩ до началото на 2000-те години, предаде БТВ. Идвайки в Америка, тя се фокусира единствено върху изискани заведения за хранене в Ню Йорк. В крайна сметка обаче се разширява до ресторанти в цялата страна.

Започвайки от скромното начало във Франция, системата Michelin Star вече разпознава най-добрите ресторанти в 37 страни по света в Европа, Азия, Северна Америка и Южна Америка.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас