Триумф за „Анатомия на едно падане“ на „Сезар“

Снимка: SIC

Триумф за „Анатомия на едно падане“ на „Сезар“

Снимка: SIC
Сподели

Френският семеен трилър „Анатомия на едно падане“ на режисьорката Жюстин Трие стана големият победител на 49-ите награди „Сезар“.  Отличията на френската Академия за филмово изкуство, по традиция бяха раздадени на бляскава церемония в зала „Олимпия“ в Париж.

Историята за мистериозната смърт в писателското семейство на Самуел и Сандра получи

статуетка в категорията за най-добър филм.

Освен това Трие стана едва втората жена в историята на френското кино, отличена със „Сезар“ за най-добър режисьор.

До този момент това се беше случвало само на Тони Маршал през 2000 г. за „Салон за красота „Венера“.

От общо 11 номинации за „Анатомия на едно падане“, екипът му взе още още четири награди, сред които тази за

Снимка: Europe 1
най-добра актриса за Сандра Хюлер.

Призът при мъжете в същата категория отиде при Арие Уорталтер за ролята му в „Процесът Голдман“.

 

Адел Екзаркопулос получи признанието за най-добра актриса в поддържаща роля за образа си във филма „Винаги ще виждам лицата ви“.

„Сезар“ за най-добър актьор в поддържаща роля спечели Суон Арло за участието си в „Анатомия на едно падане“. Той обаче не присъстваше на церемонията и колежката му Сандра Хюлер го замести на сцената.

Нататък в списъка с отличията на „Анатомия на едно падане“ за вечерта се наредиха и наградите за най-добър оригинален сценарий, както и за най-добър монтаж.

Шестте статуетки „Сезар“ са поредното признание за филма, който не спира да получава възторжени отзиви от критиката и публиката. Продукцията е

носител вече и на „Златен глобус“, както и на БАФТА.

„Анатомия на едно падане“ има пет номинации за „Оскар“, като отличията предстои да бъдат раздадени на 10 март в Лос Анджелис.  Големият възход за филма сякаш беше продиктуван и с отличието „Златна палма“ в Кан, припомнят критиците.

Фентъзи творбата „Животинското царство“ на режисьора Тома Кайе, коeто имаше най-много номинации – общо 12, получи пет статуетки „Сезар“ , сред които за най-добри визуални ефекти, костюми, оригинална музика.

Режисьорът Кристофър Нолан и актрисата и режисьор Аниес Жауи получиха почетни награди за цялостното  творчество.

Марион Котияр връчи статуетката на Нолан, а Жауи получи своята от Жамел Дебуз. С тази седма награда тя става актрисата с най-много отличия „Сезар“.

По време на церемонията Жудит Годреш произнесе реч за сексуалното насилие, разкривайки тъмната страна на френската киноиндустрия.„Ние сме в светлините на прожекторите. В зората на нов ден. Можем да решим, че мъжете, обвинени в изнасилване, не трябва да имат право да командват в киното“, каза тя в словото си.

„Това определя тона… Не може да се пренебрегне истината, защото не става въпрос за твоето дете, за твоя син или дъщеря. Не може да имаме такава безнаказаност, отричане и привилегии… Ние трябва да даваме пример“, продължи актрисата.

Наскоро Жудит Годреш обвини двама френски режисьори – Беноа Жако и Жак Доайон, в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била тийнейджърка. Актрисата официално подаде жалба по-рано този месец, а двамата режисьори отхвърлят обвиненията. След обвиненията на Годреш и други актриси решиха да разкрият публично, че са били жертви на сексуален тормоз. Сред тях са Изилд Льо Беско, Анна Муглали.

Снимка: France Blue

Наградите „Сезар“, смятани за френския еквивалент на „Оскари“-те се връчват от френската филмова академия от 1976 г. и са наречени на автора на статуетката – скулптора-авангардист Сезар Балдачини.

Актуално

Избрано за вас