Океаните са пълни с до 11 тона пласмасови отпадъци, показват проучвания

Снимка: Race for Water

Океаните са пълни с до 11 тона пласмасови отпадъци, показват проучвания

Снимка: Race for Water
Сподели

До 11 милиона тона пластмасови отпадъци има на океанското дъно, показва съвместно изследване на експерти от Националната научна агенция на Австралия и университета на Торонто, Канада, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Всяка минута във водите попада количество колкото един камион за боклук, натоварен с пластмаса, уточнява Юрикалърт. Тъй като се очаква

до 2040 г. употребата ѝ да се удвои,

от решаващо значение за опазването на морските екосистеми и дивата природа е да се знае къде и как попадат тези отпадъци.

Снимка: pexels

Д-р Денис Хардести от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания, казва, че за първи път се прави оценка на количеството пластмасови отпадъци, натрупвани на океанското дъно, преди да се раздробят на по-малки парчета и да се смесят със седиментите там.

„Знаем, че

милиони тонове подобни боклуци влизат във водите всяка година,

но не бяхме наясно колко от това замърсяване стига до океанското дъно“, казва Хардести. „Открихме, че то се е превърнало в … резервоар за по-голямата част от отпадъците, като се смята, че между три и единадесет милиона тона пластмаса потъват на океанското дъно“, допълва Хардести.

Хардести отбелязва, че и преди е правена оценка на микропластмасата на дъното, но новото изследване разглежда по-големи предмети – от мрежи и чаши до найлонови торбички и всичко с големина между тях.

Снимка: pexels

Замърсяването с пластмаса на океанското дъно може да бъде до

100 пъти по-голямо от количеството боклуци,

плаващи на повърхността според последните оценки, казва Алис Чжу, докторант в университета на Торонто и ръководител на проучването.

Повърхността на океана е временно място за пластмасата, а ако успеем да спрем навлизането й във водите, то количеството ще намалее“, смята тя.

Получените данни са използвани за създаване на два прогнозни модела за оценка на масата и разпределението на пластмасата на океанското дъно. Единият се основава на информация, получена от дистанционно управляеми апарати. Другият – от дънни тралове.

Снимка: pexels

На базата на данните от дистанционните апарати е изчислено, че на океанското дъно се намират

от три до единадесет милиона тона пластмаси.

Резултатите показват също, че тези отпадъци се струпват около континентите. Приблизително половината (46%) от предполагаемото количество пластмасова маса на дъното на Световния океан се намира на дълбочина над 200 м. В дълбините между 200 и 11 000 метра е останалата част от прогнозните отпадъци (54 %), показват моделите.

 

Въпреки че вътрешните и крайбрежните морета заемат много по-малка площ от океаните (11% срещу 56% от цялата територия на нашата планета), то в тези райони вероятно има толкова количество пластмасови отпадъци, колкото и в останалата част от океанското дъно.

Снимка: Race for Water

„Тези открития помагат да се запълни дългогодишната празнина в знанията ни за пластмасата в морската среда“, казва Алис Чжу. Според нея те ще допринесат за усилията за намаляване на източниците на замърсяване и възстановяване на околната среда .

Резултатите от проучването са публикувани в Deep Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers. Може да ги намерите тук.

Актуално

Избрано за вас