ТОП 10 любопитни факта за Уитни Хюстън

Снимка: Getty Images

ТОП 10 любопитни факта за Уитни Хюстън

Снимка: Getty Images
Сподели

Уитни Хюстън, считана за един от най-великия вокален талант в историята, остави неизменим  отпечатък върху света на музиката със своята артистичност и уникален глас. Нейните седем поредни хита номер 1 в американските класации остават световен рекорд и до днес.

С песни като „I Wanna Dance With Somebody“, „Run to You“ и нейната неповторима интерпретация на „I’m Every Woman“, тя владееше сцената с необикновено умение да преминава между високите и ниските регистри, сякаш го правеше без усилие. Тя беше музикална сила, пред която всички се прекланяха. Уитни Хюстън е единственият афроамерикански изпълнител с три диамантени албума, което я утвърждава като истинска музикална икона.

Снимка: Getty Images
Освен с незабравимия си глас, Уитни Хюстън блести и като великолепна актриса. Нейната харизма и талант пленяват публиката в класики като „The Bodyguard“ (1992), „Waiting to Exhale“ (1995) и „The Preacher’s Wife“ (1996), където споделя екрана с легендата Дензъл Уошингтън. В „Бодигард“ Хюстън завинаги запечатва в сърцата на зрителите своята интерпретация на песента „I Will Always Love You“ от Доли Партън,
превръщайки я в химн на вечната любов.
Саундтракът към филма не просто остава в историята, но и се издига като най-продаваният на всички времена според Billboard. Достигайки 45 милиона продадени копия в целия свят, той се превръща в символ на нейното несравнимо музикално наследство.
Снимка: Getty Images
Уитни Хюстън преминава през множество предизвикателства, докато се опитва да балансира между личния и професионалния си живот. Въпреки всичко това, тя остава в сърцата на всички като една от най-талантливите американски вокалистки на всички времена. По случай рождения ден днес, 9 август, на тази емблематична певица и актриса, ще ви разкрием някои любопитни и по-малко известни факти за нейния живот и кариера.
1. Обрат на съдбата 
Снимка: Induct Whitney Houston into the Rock & Roll Hall of Fame

Историята разказва, че когато била бебе, Уитни си играела със закачалка, която държала на езика си. В този момент брат ѝ направил рязко движение, което довело до това, че закачалката неочаквано се върнала в устата ѝ. В паника, тя я изтръгнала, като едва не наранила гласните си струни.

Един прост обрат на съдбата можеше да лиши света от дарбата на Хюстън, но вместо това този дар разцъфтя пред очите на всички. Представяте ли си 90-те без нейния великолепен глас?

2. Една невъзможна любов
Снимка: Getty Images

Робин Крауфорд, асистентка и най-добра приятелка на певицата, среща Уитни Хюстън в ранните си тинейджърски години, и между тях бързо се изгражда дълбока и неразривна връзка, която с времето прераства в любов. В интервю за NBC Робин споделя за интензивността на тяхната връзка: „Приятелството ни беше изключително дълбоко. От самото начало имаше дълбочина и беше прекрасно.“ В книгата си „Уитни Хюстън: Песен за теб“ тя разказва за тази страстна връзка:

„Веднага щом я срещнах, ѝ казах: „Ще се грижа за теб. Искахме да бъдем заедно.“

Под натиска на католическото семейство на Хюстън, Уитни решава да прекрати романтичната си връзка с Крауфорд. Въпреки това, Крауфорд остава до певицата в ролята на асистентка и продължава да бъде най-близкият човек, който я познава най-добре.

3. Кариера на модел
Снимка: Getty Images

Освен като певица и актриса, Уитни Хюстън може да се похвали и с успешна кариера като модел. Тя започва през 1980 г., когато е едва на 16 години. Открита в Ню Йорк от агент на Click Model Management, тя по-късно подписва договор с престижната агенция Wilhelmina Models. Нейните снимки украсяват страниците на иконични списания като Seventeen, Glamour, Cosmopolitan, Mademoiselle и Young Miss. С „усмивка за милион долара“ и „личност, която напълно оживяваше пред камерата“, както отбелязват фотографите, Хюстън пленява вниманието на всички.

4. „Бодигард“
Снимка: Getty Images

Филмът „Бодигард“ е свързан с няколко интересни факта. Първоначално Уитни Хюстън категорично отказва да приеме ролята, смятайки героинята си за прекалено истерична. Участието и желанието на Кевин Костнър да работи с нея обаче я убеждава да се съгласи. След премиерата на филма възниква междурасов скандал, когато в трейлъра умишлено е скрито лицето на героинята. По-късно както Уитни Хюстън, така и Кевин Костнър са номинирани за „Златна малинка“, като певицата получава наградата за най-лоша актриса. Въпреки всички тези неприятности, песента „I Will Always Love You“ става най-продаваният саундтрак на всички времена.

По време на снимките Уитни преминава и през изключително труден личен период. Звездата откровено споделя пред ABC News: „Имах спонтанен аборт по време на снимките на „Бодигард“. Беше много болезнено, емоционално и физически.“

Тя разказва, че не е имала време да се възстанови от трагедията, тъй като е трябвало бързо да се върне на снимачната площадка: „Бях работа още на следващия ден. И всичко свърши. Година по-късно, когато родих Боби Кристина, се почувствах благословена“.

На 4 март 1993 г. Уитни Хюстън става майка на дъщеря си Боби Кристина Браун от връзката си с Боби Браун, която носи нова светлина и радост в живота ѝ.

5. Фондация за деца
Снимка: whitneyhoustonfoundation.org

На 26 години Уитни Хюстън основава фондацията The Whitney Houston Foundation For Children, вдъхновена от своята страст към инициативи, които вдъхновяват хората да мечтаят по-смело, да учат повече и да достигат нови върхове. Нейната основна цел е да издигне следващото поколение до нови висоти, съчетавайки отдаденост към миналото с поглед към бъдещето. Основният девиз е: „Един отбор! Едно сърце! Едно наследство!“

По време на сватбата си с Боби Браун, Уитни моли гостите да дарят средства за децата вместо да ѝ правят подаръци. След смъртта на талантливата певица, фондацията продължава да почита нейното наследство, като организира благотворителни концерти и гала вечери в нейна чест, в подкрепа на каузите, които тя подкрепяше през живота си.

6. „My Love Is Your Love“
Снимка: Penny Williams

В началото на 90-те години Уитни Хюстън преминава през изключително труден период, изпълнен с лични предизвикателства. Борейки се с пристрастия към наркотиците и симптоми на биполярно разстройство, тя също така преминава през бурна връзка с Боби Браун. През осемгодишния период на затишие, когато R&B стилът се утвърждава като водещ музикален жанр, Уитни не издава нови албуми.

Светлината на прожекторите отново я осветява благодарение на дългогодишния ѝ продуцент Клайв Дейвис, който никога не е преставал да вярва в нея. Професионалното ѝ възраждане настъпва с помощта на Уайклеф Жан и Джери от групата Fugees, които през 1998 г. написват песента „My Love Is Your Love“ за четвъртия ѝ студиен албум. Тази песен, с модерни хип-хоп и R&B нотки, е връщането на Уитни към музиката и символизира новото начало в кариерата ѝ.

Тя решава да добави специален щрих към песента, като включи гласа на дъщеря си Боби Кристина. Тя поръчва запис на детския глас, който казва „Sing mummy“ (Пей, мамо) в песента, която не само отбелязва нейното творческо възраждане, но и подчертава дълбоката връзка с любимите хора в живота ѝ.

7. Спор за наследството
Снимка: Getty Images

През 2002 г. бащата на Уитни Хюстън, Джон Хюстън, завежда дело срещу нея, обвинявайки я в нарушение на договора с неговата компания John Houston Entertainment, която се занимава с продуцирането на певицата. Спорът се фокусира върху финансови разногласия и въпроси свързани с управлението на кариерата на Уитни.

След смъртта на Джон Хюстън, конфликтът не приключва. Мащехата на поп звездата, Барбара Хюстън, завежда ново дело, в което иска от нея да върне част от наследството, получено от покойния ѝ баща. Спорът предизвиква публични и правни търкания, които поставят допълнителен стрес върху личния живот и публичния имидж на Уитни Хюстън.

8. Еди Мърфи и Уитни Хюстън
Снимка: Getty Images

В книгата си „Уитни Хюстън: Песен за теб“ Робин Крауфорд разкрива също как Хюстън се влюбила в Еди Мърфи.

В спомените си Крауфорд разказва, че въпреки че през 1989 г. Уитни била преследвана от Боби Браун, тя все пак постоянно мислила за Мърфи. Нейната асистентка споделя, че приятелката ѝ била на крачка да „изгуби себе си“ в преследването на комика.

Тя също споделя една трогателна сцена между двамата таланти: „Един ден, когато Еди трябваше да дойде, видях Уитни облечена в черна рокля на нисък ток. За миг си помислих: „Боже, иска ми се да беше направила това за мен“.

9. Наркозависима от години
Снимка: Getty Images

Кроуфорд споделя, че наркотиците са се появили още в началото на тяхното приятелство. Тя разказва, че са пушили марихуана заедно през първото им лято, а по това време Уитни Хюстън вече е била опитала кокаин. Според най-добрата ѝ приятелка, певицата е споделила, че е пробвала кокаин за първи път на 14 години.

С развитието на кариерата на Хюстън, наркотиците остават част от живота ѝ. Въпреки усилията на Кроуфорд да помогне, певицата не успява да преодолее зависимостта си. Най-добрата ѝ приятелка отбелязва, че Уитни ѝ се възхищавала за способността ѝ да се откаже, но същевременно тя не била готова.

10. Трагичен край и един символичен жест
Снимка: Getty Images
На 11 февруари 2012 г. Уитни Хюстън умира в хотел Beverly Hilton, в Лос Анджелис, събитие, което шокира целия свят. В знак на уважение към паметта на тази икона на поп и R&B музиката, управата на хотела решава стаята, в която се е случила трагедията, да не бъде отдава под наем в бъдеще. Това решение представлява символичен жест в почит към наследството на Уитни Хюстън, чиято смърт бележи краят на една ера. Резултатите от аутопсията разкриват, че в организма на Хюстън е открита смес от девет различни наркотици, потвърдили трагичния завършек на нейния живот.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас